A Motorola az idén felfutást vár a mobilértékesítésben

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 23. 09:29
A világ második mobiltelefon-gyártója, a Motorola az idei évre az ágazat mobiltelefon-értékesítésének akár 10 százalékos felfutását várja.
A konszern, szerdai közleménye szerint, arra számít, hogy a világ mobilkészülék-gyártói 2003-ban 430-440 millió készüléket adhatnak el. Az idei első negyedre a cég az iparág mobilkészülék-értékesítését 90-95 millióra várja, a tavalyi utolsó negyed 115 milliója után.

A Motorola kedden tőzsdezárás után 174 millió dolláros tiszta nyereséget, egy részvényre 8 centet jelentett tavalyi negyedik negyedéről, de az eddig vártnál gyengébb idei első negyedre számít. A 2001-es utolsó negyedről a cég még 1,2 milliárd dolláros, egy részvényre 55 centes veszteséget jelentett. Működési nyeresége 13 dollárcent volt egy részvényre, meghaladva a 10 centes elemzői várakozásokat. Eladásai a negyedik negyedben 3 százalékkal 7,5 milliárd dollárra nőttek az egy évvel korábbi 7,3 milliárdról.

A Motorola az idei első negyedben 6-6,2 milliárd dolláros értékesítésre számít, az egy részvényre jutó nyereséget viszont legfeljebb 2 centre várja. A Motorola idei piaci előrejelzése hajszállal rosszabb, mint a Nokiáé. A világpiac-vezető finn Nokia legutóbb a készülékpiac 10 százalékos vagy legföljebb kissé gyorsabb bővülését valószínűsítette erre az évre, és továbbra is nehéznek tartja a gazdasági környezetet a mobiltelefonos infrrastruktúra fejlődése számára Ez az előrejelzés borúlátóbb volt a korábbiaknál, amelyekben a Nokia évi 10-15 százalékos piacbővülést jósolt a készülékeknek a következő három évben.

A mobilkészülékek piaca először tavaly szűkült az iparág történetében. Az utóbbi hónapokban a befektetők ismét bízni kezdtek a gyártókban, különösen, hogy a fogyasztók elég jól fogadták az új, fényképek készítésére és küldésére is alkalmas készülékeket, technológiákat.

Szerda délután a Motorola 32,25 dollár volt a New York-i értéktőzsdén, 30 centtel, azaz 0,92 százalékkal olcsóbb a keddi zárónál. Szerdán 33,25 dolláron nyitott. Ötvenkét héten belül 50,99 dollár volt a csúcsa, tavaly június közepén, és 28,75 dollár a mélypontja, október közepén.