Az rtlklub.tk a tv2 honlapjára mutat

Szalay Dániel, 2003. január 25. 17:17
Az RTL Klub televízió pontosan úgy járt, mint egykoron a Westel a westel900.com-mal, ami hosszú időn át a Pannon GSM internetes portájára mutatott. A Prím Online most azt vette észre, a www.rtlklub.tk cím a konkurens kereskedelemi adó, a tv2 internetes oldalára mutat.
A .tk top level domain (TLD) alá bárki, ingyenesen regisztrálhat domént, amit utána egy már létező címre lehet átirányítani. A szolgáltatás elsősorban azok életét hivatott megkönnyíteni, akiknek weboldala csak nagyon hosszú hierarchiában érhető el a neten.

Ezt használta ki az az illető, aki a magyar RTL címét a tv2 oldalára, a www.tv2.hu címre irányította át.

Hasonló eset történt már hazánkban máskor is. Emlékezetes, hogy a bíróság első fokon elutasította a Westel GSM keresetét és a perköltségek megfizetésére kötelezte a hazai legnagyobb mobiltávközlési szolgáltatót abban a perben, amit a cég Faludi Olivér ellen indított, mert a Westel900.com 1997-tol 1998 nyaráig a konkurens szolgáltató, a Pannon GSM oldalaira mutatott, ezzel a Westel szerint Faludi és ügyfele megsértette a vállalat jó hírnevét. A bíróság azonban nem a felperesnek adott igazat első fokon. A határozatot a távközlési szolgáltató megfellebbezte, az ügyben azóta újabb fejleményről nem hallottunk, valószínűleg az akták valamilyen bíróság asztalán fekszenek, másodfokú határozatra várva.

A Westel jó hírnév megsértése miatt indított pert Faludi ellen. Ahogy akkoriban már megírtuk, Faludi, miután ügyfelének bejegyeztette a Westel900.com címet, csak egy év után tudta rábírni megrendelőjét, hogy a GSM cég nevével azonos webcím ne a konkurens oldalára mutasson. Faludi akkor mint a doménvita miatt indított per gyoztese válaszpert fontolgatott a Westel Mobil Távközlési Rt. ellen. Közlése szerint a per során a Westel megsértette az ő jó hírnevét.

Arról egyelőre nem tudni, az RTL Klub tesz-e jogi lépéseket a hasonló ügyben, ahogy egykoron a Westel tette. Ez esetben az RTL-nek még nehezebb dolga lenne, mint a telefonszolgáltatónak volt, hiszen egyelőre még azt se nagyon tudni, ki jegyezte be az rtlklkub.tk címet az ingyenes regisztrátornál, melyről csak annyit sikerül kinyomoznunk, hogy San Francisóban található, illetve az ingyenes regisztrációval foglalkozó cég pontos neve és címe is kikereshető. Annak kiléte viszont ismeretlen, ki élt vissza a "free" szolgáltatás biztosította előnyökkel.