Gyengélkedik a PDA-piac

Hűvös Imre, 2003. január 27. 10:31
Ma adta közre elemzését a Nikkei Market Access. A gyártók minden erőfeszítése ellenére a világszerte eladott PDA készülékek száma 9,45 millió volt, ami mindössze 2%-kal haladja meg a 2001. évi eredményt.
Már 2001-ben nagy volt a baj, a vezető gyártók összesen 18%-kal csökkentették a termelést, akkora volt a raktáron maradt készlet. A gyenge 2001. év után két számjegyű növekedést reméltek, ez sem jött be. A 2003-as prognózis most 10,8 millió készülék, ami 14%-os emelkedést jelentene az elmúlt év bázisán, de egyrészt az eddigi tévedések óvatosságra intenek, másrészt, ha bejön is a növekedés, a bruttó eladási szám még mindig alatta marad az eddigi rekorder 2000-es 11,1 milliónak

A lehangoló összképen belül a legnagyobb gyártók eltérően teljesítettek. A HP-Compaq csoport nem lett jobb, mint az eddigi különálló cégek voltak, a Dell valahol az átlag fölött van, a Sony jelentősen javított helyezésén és a Toshibának is jót tett, hogy komolyabb mennyiséget sikerült eladnia az Egyesült Államokba.

A fő gondot az jelenti, hogy az egyre többet tudó maroktelefonok a PDA-k versenytársai. A PDA-gyártók az újabb típusokba most egyre gyorsabb CPU-kat, nagyobb memóriákat, színes megjelenítőt és beépített LAN képességet raknak.