Vezetékesről mobil - díjcsökkentés fokozatosan

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 17. 07:29
Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet (HíF) elnöke szerint a vezetékes telefonról történő mobilhívások díjának csökkentését nem egy ütemben, hanem csak fokozatosan szabad végrehajtani.
A HíF elnöke minderről az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága előtt beszélt pénteken Budapesten. Frischmann Gábor elmondta, hogy a mobilvégződtetési díjak mérséklésével azért kell óvatosan bánni, mert egy drasztikus csökkentés visszafoghatná az egész piac növekedését.

Rogán Antal, a testület fideszes elnöke jelezte: a vezetékes telefonról mobiltelefonszámokat tárcsázók főleg idősebb, kisebb jövedelmű emberek, akik a bőven az önköltség feletti díjakat megfizetve teszik lehetővé a szolgáltatók veszteséges akcióinak finanszírozását. - Politikai és szociális szempontból sem helyes, ha ez a célcsoport fizeti meg a mobilpiac dinamikus terjeszkedését - fűzte hozzá az ellenzéki politikus.

Frischmann Gábor egyetértett a csökkentés szükségességével, ám szerinte azt csak évek alatt lehet végrehajtani úgy, hogy eközben a szolgáltatói piac is stabil maradhasson.

Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára megjegyezte, hogy egyes elemeket, így a mobilvégződtetési díjakat sem ildomos külön módosítani, az ágazatot komplexen kell kezelni. Hozzátette, hogy a hírközlési törvény módosításának áttekintésekor igyekeznek majd minden "forró pontra" kitérni.

Rogán Antal érdeklődött arról, hogy a törvény megváltoztatása érinti-e a HíF függetlenségét, illetve szóba jöhet-e vezetőváltás a hatóságnál.

Jambrik Mihály hangoztatta, hogy jelenleg a tapasztalatok feldolgozásánál tartanak, ezért korai még bármiről is nyilatkozni a kérdésben. Jelezte, hogy a hatóság önállóságának csökkentését nem tervezik, Frischmann Gábor menesztéséről pedig nincsen tudomása.

A fideszes bizottsági elnök firtatta azoknak a sajtóértesüléseknek a valóságtartalmát, amelyek szerint a HíF-nél miniszteri biztosok dolgoznának. Frischmann Gábor elmondta, hogy valóban két miniszteri biztos tevékenykedik a hatóságnál, ám az operatív tevékenységbe nem kapcsolódnak be. - A biztosok nem korlátozzák a HíF jogkörét, függetlenségét - szögezte le.

Jambrik Mihály közölte, hogy Kubinyi Imrét és Suhajda Györgyöt január elsején bízta meg Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter azzal, hogy tekintsék át a HíF szervezeti rendszerét, és készítsék elő a hatóságra vonatkozó új szabályozást.