Ericsson, Nokia, Siemens - közös megoldás GPRS és EDGE hálózatokra

Kollár Csaba, 2003. február 17. 20:04
Az Ericsson, a Nokia és a Siemens bejelentette, hogy együtt kíván dolgozni a GPRS és EDGE hálózatok területén olyan nyílt szabvány meghatározásában, amelyikkel meggyorsíthatók bizonyos direkt hívások.
A tervek között szereplő PTT (Push to talk) egy költséghatékony, egyszerűen használható közvetlen hangszolgáltatás GPRS-alapú rendszerek számára, mely rendszerek iránt az utóbbi időben megnőtt a kereslet. A technológia felhasználja az IMS (IP Multimedia Subsystem - Internet protokoll multimédia alrendszer) képességeit, lehetővé téve az IP kapcsolatot a mobiltelefonok között. Az együttműködő vállalatok tájékoztatása szerint a teszteket 2003 második felében kezdik meg.

A mostani megállapodás kitért arra is, hogy az Ericsson, a Nokia és a Siemens örömmel látja a mobilhálózati szolgáltatókat és a többi gyártót annak érdekében, hogy egy nyílt sokszereplős piacon népszerűsítsék a PTT-t, amely a GSM ösvényén haladva jelentős fejlődést gyakorolhat a modernebb technikákra (GSM/GPRS/EDGE/WCDMA) többek között azzal, hogy az együttműködő szervezetek olyan termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek, melyek az említett nyílt szabványon alapulnak.

A kezdeményezők felhívását örömmel fogadta az AT&T Wireless. A vállalat elnöke, Rod Nelson úgy nyilatkozott, hogy "Az AT&T Wireless támogatja a közös kezdeményezést. Célunk az, hogy ügyfeleinknek minél jobb és minél fejlettebb szolgáltatásokat kínáljunk. A mostani új szolgáltatás a közönség széles rétegeinek pozitív véleményével találkozhat."