Szerverpiaci helyzetjelentés - 2002

Tóth Kristóf, 2003. február 25. 21:32
Egy a napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint a szerver-számítógépek világpiacán az elmúlt esztendőben mintegy 43 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le a gyártók, ami 8 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. A Gartner piackutató cég munkatársai által készített jelentésből többek közt fény derül arra, hogy az IBM és a Dell Computer a Hewlett-Packard, valamint a Sun Microsystems kárára növelni tudta szerverpiaci részesedését.
A Big Blue 2002-ben képes volt megőrizni szerverpiaci első helyezését. Bár a cég forgalma 2002-ben 13,4 milliárd dollárra mérséklődött, ami mintegy 2 százalékos visszaesést jelent, az IBM ennek ellenére hasonló mértékben, vagyis 2 százalékkal növelni tudta piaci részesedését. A jelen pillanatban a szerverpiac megközelítőleg 31,1 százalékát uraló IBM a Unix szerverek, a Linux szerverek, valamint az Intel processzoros szerverek piacán egyaránt jól szerepelt az elmúlt esztendőben.

A szerverpiac második helyezettje, a Hewlett-Packard 2002-ben 13 százalékkal kevesebb forgalmat bonyolított le ebben a piaci szegmensben, mint egy évvel korábban. A Compaq Computerrel a közelmúltban fuzionált gyártó tavaly mindössze 11 milliárd dollár értékben adott el szervereket, melynek "köszönhetően" a cég piaci részesedése mintegy 1,4 százalékkal visszaesett. A Hewlett-Packard jelenleg 25,2 százalékos részesedéssel rendelkezik a szerverek piacán.

A Hewlett-Packard mögött a Sun Microsystems tanyázik a harmadik helyen, mely cég a piac mintegy 15,1 százalékát tudhatja magáénak. A Sun Microsystems forgalma 2002-ben 10 százalékkal 6,5 milliárd dollárra csökkent, ezzel párhuzamosan pedig piaci részesedése 0,3 százalékkal esett vissza.

A sorban negyedik Dell Computer volt az egyetlen olyan gyártó, mely 2002-ben nagyobb értékben forgalmazott szervereket, mint 2001-ben. Míg 2001-ben a Dell Computer 3 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le ebben a szegmensben, addig 2002-ben már 3,2 milliárd dolláros forgalmat regisztrálhatott, ami mintegy 6 százalékos növekedést jelent. Ennek köszönhetően a Dell Computer szerverpiaci részesedése egy százalékkal növekedett 2002-ben, mely így elérte a 7 százalékot.