Nokia 3300: újrafogalmazva a mobilzene élménye

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. március 12. 20:46
A Nokia ma bemutatta a digitális szórakozást kínáló Nokia 3300 zenetelefont. A kifejezetten zenehallgatásra tervezett Nokia 3300 zenetelefon hordozható zenelejátszót (MP3/AAC), sztereó FM rádiót, digitális felvevőt, az eredeti zenét felidéző fejlett csengőhangokat, valamint továbbfejlesztett üzenetküldő és játékszolgáltatásokat kínál egyetlen készüléken belül. A GSM 900/1800 hálózaton működő Nokia 3300 szállítása a tervek szerint 2003 második negyedévében indul Európában, Afrikában és a Távol-Keleten.
A Nokia 3300 lelkét a zene és a kommunikáció alkotja. Az új készülék beépített hangszóróval rendelkező hordozható MP3/AAC digitális zenelejátszót, valamint sztereó FM rádiót és egy digitális felvevőt tartalmaz. Az új zenegomb segítségével a zenei szolgáltatások, így a zenelejátszó és a sztereó FM rádió gyorsan és egyszerűen elérhetőek. A felhasználó az új Nokia audiokezelő személyi számítógépes szoftver segítségével kompatibilis PC-ről egyszerűen másolhat fájlokat a Nokia 3300-ra. A hangminőség megismeréséhez a felhasználó gyárilag telepített hanganyagokat és többszólamú-, illetve "valódi dallam" csengőhangokat hallgathat meg.

A Nokia 3300 az első olyan, a GSM piacra készült mobiltelefon, amely támogatja a valódi dallamokat, melyek igazi zenei csengőhangokat jelentenek, így a felhasználó zeneszámokkal, természetes zajokkal, speciális effektekkel és motorhanggal is figyelmeztetheti magát a bejövő hívásra. A valódi dallamok a Nokia 3300 kereskedelmi bevezetése után a Nokia széleskörű zenei szolgáltatásainak részét képezi majd. A dallamok alapja az Adaptive Multi-Rate Wideband (AMR-WB) technológia, melyet a Harmadik Generációs Partnerségi Projekt (3GPP) a GSM és a harmadik generációs vezeték nélküli WCDMA alkalmazások szélessávú kodekjeként választott ki.

Bár a Nokia 3300 tervezésénél a hangsúlyt a zenehallgatás élményére helyezték, ugyanazzal a készülékkel a felhasználók játszhatnak, multimédiás üzeneteket küldhetnek, és csatlakozhatnak az internethez is. Az ergonomikus játékirányító gombokat és a készülék más gombjait kétkezes használatra tervezték, így ezzel és a 128x128 pixeles színes kijelző nyújtotta látvány révén a felhasználó kényelmesen játszhat a telefonon. A Nokia 3300-on az azonnali szórakozás érdekében gyárilag telepített Java játékok is találhatók. A felhasználó játék közben a sztereó fülhallgatón át kényelmesen hallgathatja a zenelejátszót vagy a sztereó FM rádiót.

A Nokia által biztosított szolgáltatások a csengőhangokon túl a színes grafikákra, köztük zenészeket, rajzfilmfigurákat és filmeket ábrázoló képek széles választékára és letölthető játékokra is kiterjednek. A Nokia 3300 felhasználói a helyi Nokia weboldal Nokia dallamok menüjéből további valódi dallamokat tölthetnek le. A Nokia 3300 készüléken megtalálható a Nokia Dallamokhoz, Grafikákhoz és Játékokhoz vezető link.

A Nokia 3300 zenetelefonon Pop-Port csatlakozó található, így UBS kábel használható a zenefájlok könnyű átviteléhez. Az eladási csomagban található készülék alapfelszerelésként 64 MB MMC memóriakártyával rendelkezik. A még messzemenőbb személyre szabhatóság és vidámság jegyében a Nokia 3300-hoz számos választható Xpress-on színes előlap kapható. A Nokia 3300 térfogata 115 cm3, tömege pedig 125 gramm. A felhasználók maximum 11 órán át hallgathatják a zenelejátszót, míg a sztereó FM rádió 9 órán át működik. A Nokia 3300 beszélgetési ideje eléri a 3 órát, készenléti ideje pedig maximum 270 óra.