Támadásveszélyben a mobiltelefonok?

Tóth Kristóf, 2003. március 19. 23:24
A német Siemens cég elismerte, hogy bizonyos rövid szöveges üzenetek, SMS-ek segítségével lefagyaszthatók, adott esetben pedig akár teljesen működésképtelenné tehetők a gyártó egyes mobiltelefonjai.
Jacob Rice, a Siemens szóvivője egy kedden tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az "*English" vagy "*Deutsch" tartalmú, illetve ehhez hasonló SMS-ek révén rendellenes működés léphet fel egyes Siemens mobilok esetében. Rice elmondása szerint az említett rövid szöveges üzenetek megnyitását követően a Siemens 35-ös sorozatú készülékei adott esetben teljesen működésképtelenné válhatnak. Hasonló, ám ennyire azért nem komoly hiba sújtja a 45-ös sorozatba tartozó Siemens telefonokat is, melyek a kényes SMS-ek megnyitását követően mintegy két percre teljesen lefagynak, azonban ezt követően újra használhatók.

Rice hangsúlyozta, hogy bár a feltárt hiba roppant bosszantó, egyes internetes fórumokkal ellentétben szó sincs arról, hogy az említett készülékek esetleg nagyszabású DoS (Denial of Service) támadások veszélyeinek lennének kitéve. Ez egyszerűen elképzelhetetlen - mondta a szóvivő.

A mobiltelefonokkal kapcsolatba hozható DoS támadások nagyon ritkák. Rice elmondása szerint az elmúlt két esztendőben mindössze egyetlen olyan esetről lehet tudni, amikor DoS támadásoknak vetettek alá mobiltelefonokat. Ez az eset konkrétan a japán NTT DoCoMo-nál fordult elő, amikor is az történt, hogy a mobiltelefonos szolgáltató előfizetői olyan e-mail vírust kaptak, mely vírus a megfertőzött készülékek segítségével automatikusan tárcsázta az ország különböző segélyhívó számait. Az NTT DoCoMo egyébként a közelmúltban arról híresült el, hogy lényegében egymás után kényszerül különböző mobiltelefonjainak a visszahívására, mégpedig kisebb-nagyobb szoftverhibák következtében.

Mi a biztonságot nagyon komolyan vesszük - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Ed Suwanjindar, a Microsoft szóvivője, majd hozzátette, hogy a Microsoft minden olyan eszközt biztosít az alkalmazásfejlesztő cégek számára, melyek jól jöhetnek a mobiltelefonokra készített vírusirtó szoftverek fejlesztésében.