Mesék a sittről

, 2003. március 22. 12:50
Sztárbűnözőnek lenni nem könnyű kenyérkereset. Az persze még mit sem sejt erről, aki e kétes úton hajt a címlapsztorira, ám annál nehezebb dolga van annak, aki a hírnévre ráunván szabadulni szeretne a megtisztelő (?) címtől...
A John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse musicalje alapján készült Chicago valósággal tarolt az idei Golden Globe-gálán: a legjobb film díját éppúgy elnyerte, mint két főszereplője, Renée Zellweger és Richard Gere a legjobb színészi alakításnak járó díjat. Mivel a Golden Globe-ot a hozzáértők az Oscar előszobájának tartják, jó esély van rá, hogy a készítők a legnagyobb filmes elismerésekből is jó néhányat hazavigyenek.

A warholi 15 perc hírnév témakörében sok alkotás született már, s mivel a mesterségesen a figyelem középpontjába tuszkolt, mondvacsinált sztárok még jó darabig nem mennek ki a divatból, a téma valószínűleg sokáig aktuális marad. "A hírnév perverzitásáról van szó, és arról, kiket érdemesítünk arra, hogy ünnepeljük őket" - nyilatkozta filmjéről a Chicago rendezője, Rob Marshall, s nem kell sok fantázia ahhoz, hogy szavaiból kiolvassuk a mai sztárkultuszra vonatkozó utalásokat.

A történet ezúttal a szesztilalom Chicagójában játszódik: Roxie Hart, a tánckar tucatüdvöskéje (Renée Zellweger) igyekszik a hírnév felé, hogy kiszabaduljon egyhangú élete kalitkájából. Olyan szeretne lenni, mint az ünnepelt revüsztár, Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones). Amikor Velma kettős gyilkosságért börtönbe kerül, megnyílhatna előtte az út, ám hamarosan ő is rács mögött találja magát, miután megöli a szeretőjét. Védelmét ugyanaz az ügyvéd, Billy Flynn (Richard Gere) vállalja el, aki Velmáét is, s az ünnepelt revücsillag ügye után most a kis névtelen esetéből kreál szenzációt. Roxy eléri, amit akar, immár vele vannak tele a bulvárlapok, Velma nem kis bosszúságára, ám a revük csillaga tartogat még néhány meglepetést.

Profi amatőrök

Bár készítői nyilvánvalóan díjesélyesnek szánták filmjüket, a hivatalos honlappal (www.miramax.com/chicago) valószínűleg semmiféle díjra nem pályáznak. Az abszolút minimalizmus jegyében ugyanis alig került fel valami a kedvcsinálónak szánt honlapra: a kezdőoldalon a főszereplők és a filmkészítők rövid névsorát, valamint a film szinopszisát olvashatjuk, s egy bélyegméretű plakátban gyönyörködhetünk. Ezenkívül megtudhatjuk a bemutatók időpontját, és eljuthatunk a filmzene promóciós oldalára is. A készítők valószínűleg úgy gondolhatták, hogy egy ilyen klasszikusnak nem kell cégér, hiszen ettől a honlaptól nemigen támadna kedve bárkinek is megnézni a filmet.

Azok viszont, akiknek mégiscsak kedvük támadt a film rajongójává válni, egészen tetszetős honlapot hoztak létre a www.efanguide.com/~chicago címen - már csak a néhány másodpercenként menetrendszerűen és egyre idegesítőbben előugró pop-up ablakokkal kell megküzdenünk. A weblap gazdái alapos munkát végeztek: a cikkektől, interjúktól az életrajzokon keresztül a dalszövegekig mindent összegyűjtöttek, amit a filmről tudni érdemes, sőt még a musical történetének és a musicalváltozat linkjeinek is szenteltek egy-egy oldalt. A www.chicagothemovie.tk címen pedig a filmmel foglalkozó fórumot találják a rajongók. Érdekes módon a Chicago musicalváltozatának honlapjai között körülnézve is ugyanezzel a felállással találkozhatunk: a hivatalos oldal (www.chicagothemusical.com) alig nyújt többet egy látványos főoldalnál és a Broadwayre szóló jegyvásárlási lehetőségnél, ám az egyik rajongói honlapról (www.geocities.com/Broadway/5563/index.html) minden információt beszerezhetünk, amire csak a színpadi változattal kapcsolatban kíváncsiak lehetünk.

Keresztapa a pszichiáternél

A sztárbűnöző-szerepkörből sem egyszerű kitörni, ahogy azt a Csak egy kis pánik című vígjátékban is láthattuk. Mivel a nézők nagy része jól szórakozott Robert De Niro és Billy Crystal, azaz a pánikbeteg keresztapa és a vonakodó pszichiáter kettősén, a filmkészítők nem változtattak a bevált csapaton, és megalkották a folytatást ugyanebben a témakörben. Paul Vitti, a jó útra tért maffiafőnök lassan letölti büntetését, ám sajnos ismét furcsán kezd viselkedni: rabtársai legnagyobb döbbenetére a West Side Story részleteit énekli. Vajon tényleg idegösszeroppanást kapott, vagy csak szeretne minél hamarabb kikerülni a hűvösről? A rejtély megoldása Vitti egykori pszichiáterére, Ben Sobelre vár, aki persze ismét a háta közepére kívánja nagynevű páciensét. A feltételesen szabadlábra helyezett Vittit ráadásul otthonában kell vendégül látnia az agyásznak - s már indulhatnak is a változatos köz- és magánéleti bonyodalmak...

A hivatalos honlap készítői ugyanúgy nem változtattak a bevált kliséken, mint a filmkészítők a stáblista összeállításánál. Az analyzethatmovie.warnerbros.com címen a megszokott és nem is túl nagyszámú információkat találjuk: olvashatunk egy keveset a film történetéről, a szereplőkről, a készítőkről, megnézhetjük az előzetest, a forgatáson készült fotókat, és letölthetjük az obligát háttérképeket. Az extrákat a főoldalról nyíló ablakban látható kedélyeskedő, zenés-animációs bevezető és a képeslapokhoz járó humoros képaláírások jelentik. Az ezerarcú Robert De Niro rajongóinak ezúttal is inkább a színésszel foglalkozó rajongói honlapokat ajánljuk: www.geocities.com/bbmdeniro, www.bobweb.pwp.blueyonder.co.uk, www.deniroscorsese.com, deniro.virtualeve.net, uk.geocities.com/you_talking2me.

Akit viszont az internetes filmmagazinok kritikái, értékelései és egyéb információi érdekelnek, a következő címeken kezdje a keresést: movies.go.com/movies/A/analyzethat_2002/index.html és www.atnzone.com/moviezone/guides/analyzethat.