Az osztrák piacon Cesky Telekom

MTI Sajtóadatbank, 2003. április 4. 07:39
A vezető cseh távközlési szolgáltató, a Cesky Telecom AS, a csütörtöki bejelentése szerint, megkapta az osztrák piacon a működési engedélyt. A cég szolgáltatásait osztrák egysége, a Czech Telecom Austria GmbH-n keresztül kínálja.
A Cesky Telecom - amely 51 százalékban a cseh vagyonügynökségé - 27 százalékát a Telsource birtokolja, amely a holland KPN NV és a svájci Swisscom AG konzorciuma. A cseh kormány 2005 végéig tervezi eladni a részesedését, de az utóbbi időben halogatják a további privatizációt.

A Cesky Telecom februárban alapította az osztrák leánycégét. A cég csütörtöki bécsi sajtóértekezletén közölték, hogy a hang- és adatszolgáltatások széles skáláját kínálják az osztrák üzleti ügyfeleknek, köztük a helyi és nemzetközi távközlési szolgáltatóknak, mobilszolgáltatóknak, internetszolgáltatóknak és céges ügyfeleknek.

A Cesky Telecom nem csupán versenytársa lesz az osztrák távközlési szolgáltatóknak: máris jók a kapcsolatai a Telekom Austriával, amelyet a jövőben is fenn kívánnak tartani - közölte Michal Taborsky, a Czech Telekom Austria ügyvezetője. Ugyanakkor szeretnének más szolgáltatók üzleti partnerévé is válni.

Az osztrák piaci terjeszkedést lépésről lépésre tervezik, arról viszont, hogy az idei év végéig hány új ügyfelet, vagy partneri kapcsolatot akarnak szerezni, egyelőre nem nyilatkoztak.

A Cesky Telecom a saját esélyeit mindenekelőtt minőségi, értékes, de költségkímélő szolgáltatóként képzeli Kelet- és Nyugat-Európa között. Kinyilvánított célja hídként működni Európa két térsége között: a cseh ügyfelek részéről erős kereslet mutatkozik a nyugati szolgáltatásbővítésre.

Az osztrák piaci megjelenés csak az egyik elképzelés a CT terjeszkedési terveiben. A már jelenleg fennálló frankfurti, bécsi és pozsonyi jelenlétet továbbiak követik Budapesten és Varsóban, hogy a Cesky Telecom távközlési hálózatát a Csehországgal szomszédos országokban teljessé tegyék.

A Cesky Telecom tavaly 52,9 milliárd cseh koronás (1,65 milliárd eurós) cseh korona forgalmat bonyolított, és ezzel az első tíz cseh vállalat között volt. A 4,3 milliárd koronás tiszta nyereségével a Cesky Telecom Európa legjövedelmezőbb távközlési szolgáltatói közé tartozik, annak ellenére, hogy a tiszta nyereség 29 százalékkal, hatéves mélypontra mérséklődött a 2001-es 6,07 milliárd koronáról. A bevétele 5,4 százalékkal zsugorodott a 2001-es 55,9 milliárd koronáról. A Cesky Telecom pénzforgalmi többlete (EBITDA) 26,2 milliárd koronára mérséklődött tavaly az egy évvel korábbi 27,1 milliárdról.

Magyarországon és más közép-európai országokban alternatív vezetékes telefonszolgáltatásokat - elsősorban a nemzetközi hívások terén - kíván nyújtani a Cesky Telecom. Szlovákiában a Cesky Telecom - Czech Telecom Slovakia néven - már februárban megkezdte szolgáltatásai kínálását az érdekelt cégeknek.

- Magyarország és Lengyelország a terjeszkedés második szakaszában vannak. Magyarországi szolgáltatásaink beindítását az év végéig tervezzük. A magyar piacot már feltérképeztük, megvannak a megfelelő kapcsolataink, de működési engedélyt Budapesten még nem kértünk - fejtette ki a cég szóvivője korábban az MTI-nek. - Ezek a piacok nagyon fontosak számunkra azon célkitűzésünk megvalósítása érdekében, hogy Közép-Európa egyik legjelentősebb kommunikációs tranzitszolgáltatójává válhassunk - szögezte le a szóvivő.

Kifejtette: a Cesky Telecom saját nemzetközi optikai távközlési kábelrendszerrel rendelkezik, amelyhez a szomszédos országokban csatlakozó helyeket épít ki, egyebek között Pozsonyban, Bécsben, Budapesten, Varsóban és Majna-Frankfurtban. Szolgáltatásaikat elsősorban a különféle telekommunikációs szolgáltatóknak, illetve a nagy cégeknek ajánlják, amelyeknek munkájukhoz, vállalkozásaikhoz szükségük van a külföldi telekommunikációs szolgáltatásokra.

A Cesky Telecom csak Csehország területén 27 000 km optikai kábellel rendelkezik, míg külföldön hasonló vonalakat bérel. Csehországban 3,7 millió vezetékes telefont üzemeltet a cég, s távközlési vonalai nemzetközi értékelések szerint a legkorszerűbbek közé tartoznak Európában.

A Cesky Telecom csütörtökön 291,00 koronán zárt a prágai értéktőzsdén, 4,12 százalékkal olcsóbban, mint szerdán.