A vevő az eladót fenyegeti Bulgáriában

MTI Sajtóadatbank, 2003. április 16. 07:01
A londoni székhelyű Advent befektető-társaság kedden megfenyegette a bolgár kormányt, hogy ha végül is nem adják el nekik a bolgár BTC távközlési vállalatot, akkor Bulgáriáról rossz kép fog kialakulni a külföldi befektetőkben.
Az Advent márciusban, miután a török Koc Holdingot legyőzve megnyerte a pályázatot, előszerződést írt alá a bolgár privatizációs ügynökséggel a BTC 65 százalékának megvásárlásáról 210 millió euróért, 50 millió eurós tőkeemelésért és öt év alatt 700 millió euró beruházásért.

"Jelentős beruházókat hozunk, akik igencsak vonakodni fognak még egyszer befektetni Bulgáriában, ha ez az ügylet nem sikerül. Hangsúlyoznunk kell, hogy ez az ügylet nagy nyilvánosságot kapott világszerte, és szigorúan figyelik a nemzetközi befektetők" - olvasható az Advent Szófiában kiadott közleményében. Az Advent egy konzorcium nevében tárgyal a bolgár hatóságokkal a BTC-ről. Márciusban a bolgár kormány már visszavont egy másik privatizációt, a Bulgartabak dohánymonopólium eladását egy Deutsche Bank vezette konzorciumnak.

Bulgáriában az ellenzéki pártok, a szakszervezetek és egy hivatalos személyek is ellenzik a BTC értékesítését, mert elégedetlenek a kialkudott árral. Szerintük az eladást el kell halasztani jobb időkre, mert a távközlési részvények mostani, világszerte tapasztalható gyengesége közben jobb ár aligha érhető el. Plamen Petrov közlekedési és szállítási miniszter a napokban maga is kijelentette, hogy a megállapodás hátrányos Bulgária számára. A szakszervezetek azért is tiltakoznak, mert az Advent elbocsátásokat tervez.