Kikelet - Nehezen akar kitavaszodni

, 2003. április 19. 10:28
Április első felében hóesés, ilyet még nagyapáink se láttak! Idén a húsvét is elég későre keveredett, pedig annak szabott ideje van a világban (a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte hetének a vége), vagyis az nem igazodik holmi konjunktúrához vagy dekonjunktúrához. Ám idén épp megelőzte a holdtölte a tavaszi napéjegyenlőséget, és így a húsvét a lehető legkésőbbi időpontra halasztódott. Mintha jelezni akarná a természet, hogy türelmesen várni kell a feltámadásra, az újjászületésre; az üzenet az, hogy lelassult a világ, és bizony jobb, ha a medve is, no meg az egész szakma is tovább alussza téli álmát, abból nem lehet baj!
A természet rendje viszont az, hogy akármilyen hosszú is a tél, egyszer ki kell tavaszodni, és bizony igaz ez az informatika virágzó és téli álomba merülő korszakaira is: ideje van az ébredésnek!

A fagyott földek lassan engednek fel, sokan inkább még dideregve visszahúzódnának, de nehéz keménynek és hidegnek maradni, ellenállni azoknak a szívet melengető fuvallatoknak, amelyeket a mostani április produkál: hosszú ideje először sikerült olyan szakmai konferenciát létrehozni, amilyet a régi tavaszi szakmai kiállítások helyébe álmodott meg az IVSZ, és hosszú idő után tavaszi informatikai kiállítást is köszönthet mostani lapszámunk, ez a kikeletes Trend Monitor.

Hogy ez már maga a trend lenne, az talán túlzás, a Comdex Hungary félszáz fecskéje még nem csinál nyarat, s főleg nem idézi a régi 20-30 ezer négyzetméteres budapesti Ifabókat (amelyek közül a legelsőn jelent meg az első Monitor is). Azt viszont már mutatja, hogy valami kis piacgerjesztő kovász után egyre nagyobb az igény, a sápadt arcú, vitaminhiányos informatikai vállalkozások előbb-utóbb belehalnak, ha nem jöhetnek ki a napfényre, nem mutathatják meg magukat, ha nem gyűjthetnek elegendő energiát a következő télig.

És akkor még nem szóltunk arról az informatikai konferenciáról és kiállításról, amelynek kedvéért április 9-10-én 600-an fordultak meg nézőként, előadóként vagy hallgatóként a Magyar Tudományos Akadémián, és amelyen mind a kínálati oldal képviselői (informatikai cégek, fejlesztők, kereskedők), mind a felhasználók (kisebb és nagyobb IT-fogyasztók informatikai vezetői) igen intenzív szakmai eszmecserét folytattak egymással, illetve a szakmapolitikusokkal (az Országgyűlés informatikai bizottságának tagjaival, minisztériumi vezetőkkel, önkormányzati tisztségviselőkkel).

A mostani Trend Monitort az április 9-10-ei IT 2003-on látott szoftvermegoldásoknak és az április 16-án kezdődő Comdex kínálatának áttekintésére szánjuk, hiszen maguk a kiállított termékek bizonyosan trendet vázolnak fel. Azt pedig csak reméljük, hogy maguk az események is, és végre az informatikusok számára is kisüt a nap.

VJAnos