Terminátor 2 DVD-Videó lemezen HDTV-re

Tóth Kristóf, 2003. május 2. 09:30
Az Artisan Entertainment a szoftveróriás Microsofttal közösen jelentette be az első olyan DVD-Videó lemezt, amely kifejezetten a digitális HDTV készülékkel, illetve nagyfelbontású PC monitorral rendelkező felhasználók számára készül.

A "T2: Extreme DVD" elnevezésű lemezt, pontosabban kollekciót az Artisan Entertainment filmstúdió adja ki a Microsoft segédletével. A kétlemezes csomag egyik DVD lemeze tartalmazza az óriási sikert aratott, 1991-es készítésű sci-fi akciófilm eredeti DVD változatát, a második lemezen pedig egy tovább javított minőségű, HDTV tulajdonosoknak szánt változat található. A javított minőségű változatot megfelelő házimozi rendszerrel, illetve DVD-ROM meghajtóval ellátott PC-n tudják lejátszani a felhasználók.

"Számos olyan rendszer van a felhasználók tulajdonában, amely alkalmas lenne a HDTV minőségű videók lejátszására, de ezidáig nem volt olyan előre rögzített műsor, amellyel ki tudták volna használni ezen eszközök képességeit" - mondta Randy Wells, az Artisan Home Entertainment igazgatója. "Amikor egy nagyszerű filmet javított minőségű DVD-n nézel, olyan dolgokat is észreveszel, amelyek korábban nem tűntek fel."

Bár az elektronikai gyártók már évek óta kínálják a szuperéles képet ígérő, különféle HDTV eszközöket, a hollywoodi filmstúdiók bizonyos anyagi, illetve technikai okokból kifolyólag nem kínáltak tartalmat a készülékekre. A jeget egyes televízió csatornák törték meg, amelyek bizonyos kiemelt műsorokat HDTV minőségben is sugározni kezdtek.

Mint Erin Cullen, a Windows Digital Media részlegének termékmenedzsere elmondta, a Windows Media 9 technológia tette lehetővé, hogy az új lemezre azonos méret mellett sokkal jobb minőségben kerülhessen fel a film. Az alkalmazott technológia miatt a lemez lejátszására, illetve a videó dekódolására csak PC alkalmas, de a vezető szerint egyre több olyan számítógép található piacon, amely alkalmas a feladatra. Ezen PC-k ráadásul már jóval 1000 dollár alatti áron beszerezhetők.

Wells elismerte, hogy az új lemez egyelőre csak a felhasználók egy viszonylag kis táborát célozza, de elmondása szerint egy rendkívül gyorsan növekvő szegmensről van szó.

A június 3-án megjelenő csomag a HDTV minőségű videó mellett számos extrát is tartalmaz majd. A duplalemezes összeállítás ára az Egyesült Államokban 29,98 dollár lesz. Schwarzenegger új filmje, a Terminátor harmadik része hozzávetőleg egy hónappal később debütál.