Bemutatták a Symbian OS 7.0-t

Kollár Csaba, 2003. május 2. 23:09
Bemutatták a Symbian operációs rendszer 7.0-s változatát, mely az előző verziókéhoz képest fejlettebb hálózati tulajdonságokkal, Java MIDP 2.0 támogatással, multimédiás környezettel és új nyelvi variációkkal jellemezhető.

A Symbian a mostani bemutatón elmondta, hogy a 7.0-s változat licencelését már ez év elején elkezdte. Elemzők és a vállalat egybehangzó véleménye szerint a 7.0-s változat négy nagy területen állja meg a helyét:

A telefonos és hálózati területen a legfrissebb változat implementálja a Multiple PDP környezetet, valamint a QoS (minőségi szolgáltatások) szerkezetet. A Multiple PDP környezet lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyidőben egynél több hálózati szolgáltatást érjenek el. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó elérheti e-mail-jeit, miközben a weben böngészik, vagy letölt egy alkalmazást.

A Java területen a Symbian korszerűsített a Java MIDP 2.0 változatra, lehetővé téve, hogy az eddiginél lényegesen több Java alkalmazás legyen futtatható az operációs rendszeren, többek között olyan játékok is, melyek kihasználják a Bluetooth előnyeit.

A 7-0-nál megjelent egy sokcélú multimédiás környezet (MMF), amivel nagyon jó minőségben lehet megtekinteni azokat az audió, videó és a képi alkalmazásokat, melyek a Symbian operációs rendszerrel kompatíbilisek. Az MMF előnye igazából a média-központú alkalmazásoknál - mint a videolejátszás, a MIDI eszközök és a multimédiás játékok - jelentkezik.

A negyedik terület pedig a kiterjesztett nyelvi támogatás, a 7.0-s változatot már az arab és héber nyelven beszélők is használhatják.