Speciális Intel processzorok külön rendelésre

Tóth Kristóf, 2003. május 3. 22:50
Az Intel nemrégiben szépen lassan megkezdte egy új, hivatalosan be sem jelentett Celeron processzor gyártását. Konkrétan arról van szó, hogy a világ legnagyobb chipgyártója kifejezetten a Sony kérésére beindította az ultra-alacsony feszültségigényű, 600 MHz-es frekvencián ketyegõ Celeron A processzor tömeggyártását, mely chip a Sony Vaio típusjelzésű mini hordozható számítógépeiben talál majd otthonra.
Sokan talán nem is tudják, hogy az Intel nem most elõször hajlandó külön kérésnek eleget téve speciális processzorok gyártására. Emlékezetes ugyanis, hogy az Intel nemrégiben egy 1,6 GHz-es frekvencián ketyegõ külön kiadású Celeront dobott piacra ugyancsak a Sony kérésére. Ez a Celeron processzor aztán kizárólag a Sony Vaio W típusjelű asztali számítógépeiben került forgalomba. Ezenkívül több más hasonló eset is ismeretes, így például az Intel egyik partnerének kifejezett kérésére kezdte meg egy új, 1,26 GHz-es frekvencián ketyegõ mobil Celeron processzor gyártását.

Érdekesség, hogy az Intel által külön rendelésre legyártott processzorok sok esetben elõrevetítik a cég közeljövõvel kapcsolatos terveit, melynek ékes bizonyítéka, hogy a chipgyártó elsõ alacsony fogyasztású Pentium processzorai akkor hivatalosan még nem is léteztek, amikor a Toshiba Libretto mininotebookok már ilyen chipekkel voltak felvértezve. Késõbb persze az utóbbi processzorok is megjelentek a kereskedelmi forgalomban. Ugyancsak jó példa erre, hogy az Intel a közelmúltban az egyik legnagyobb számítógépgyártó, a Hewlett-Packard rendelésére elkészítette a Pentium 4C típusjelzésû speciális mobil Pentium 4 processzorokat, ami elõre vetítette, hogy az Intel egyre több asztali jellegû Pentium 4 chipet kíván felvenni termékskálájába.

Azt egyelõre nem lehet tudni, hogy a cikk elején említett, 600 MHz-es frekvenciával rendelkezõ speciális Celeron A processzor hivatalosan is be fog-e mutatkozni a piacon. Ezen új, ultra-alacsony feszültségigényű processzor egyébként nem támogatja a SpeedStep technológiát, ami azt jelenti, hogy a chip a felhasználási körülményeknek megfelelõen nem képes saját frekvenciájának módosítására. Ezenkívül ismeretes, hogy ezen - kifejezetten a Sony részére gyártott - processzorokban 512 KB másodszintû gyorsítótár található.