Internetes sakkbajnokság

forrás Prim Online, 2003. május 6. 12:09
A május 5-én kezdődött I. Internetes Magyar Sakkbajnokságra várják a jelentkezőket, a további előselejtezőkre lehet még jelentkezni. A verseny része a Neumann centenáriumi év IHM által is támogatott eseményeinek.

A gamer-team Kft. által lebonyolított, interneten keresztül zajló sakkverseny előselejtezőkkel kezdődött (ez az első csoport már be is telt), de további előselejtezőkre lehet még jelentkezni a http://topchess.hu/neumann/index.html weboldalon. A hetente hétfőn 19 órakor és csütörtökön 10 és 19 órakor induló előversenyeken minimum 32, maximum 64 játékos indulhat. Az egyes előversenyeken kieséses rendszerben, fordulónkénti újrasorsolással játszanak a játékosok 1 játszmát, 15-15 perc gondolkodási idővel. Döntetlen esetén a sötéttel játszó játékos jut tovább. Egy előverseny 5 vagy 6 fordulóból áll, hossza 3-4 óra. Minden forduló után újrasorsolják a bentmaradó játékosokat. Aki az adott fordulóban nem jelent meg és nem volt erőnyerő, automatikusan kiesik. Az első négy helyezett jut a június 9-11. között megrendezendő döntőbe, ahol egyenes kiesési rendszerben játszanak addig, amíg el nem jutnak a legjobb nyolc játékosig, akik körmérkőzéssel döntik el a helyezéseket.



A júniusi döntő első 3 helyezettje meghívást nyer az I. Magyar Sakkfesztiválra (Balatonlelle, 2003. június 21-29.), ahol a szállás-, étkezési költségét és az indulási díját ajándékba kapja. Az első helyezett számára a díjat az I. Magyar Sakkfesztivál rendezője, Rigó János biztosítja, míg a 2-3. helyezett számára a Magyar Sakkszövetség ajánlotta fel. Az előversenyek győztesei a professzionális versenyen történő megmérettetés lehetősége mellett könyvjutalomban részesülnek.



A május-júniusi verseny tapasztalatai alapján terveznek egy második szakaszt is szeptember-decemberre; ennek részletes szabályait augusztus 20-ig hirdetik meg. Akkor a cél a 2004-es Nyílt Magyar Sakkbajnokságon való részvétel, és ide a 2003. szeptember 1 - december 5. közötti őszi előversenyeken, majd a december 8 és december 10. közötti őszi idénydöntőn keresztül vezet az út.