Nevet változtat a Dell Computer

Tóth Kristóf, 2003. május 6. 22:29
A Round Rock-i (Texas) székhelyű óriáscég el kívánja törölni a "Computer" szót a társaság teljes nevéből, utalva arra, hogy a cég immár nem csak PC-ket gyárt, hanem számos más eszközt is.
A világ legnagyobb PC gyártója, a Dell Computer Corporation hétfőn nyújtott be kérelmet a társaság nevének módosítására. A gyártó a jövőben a Dell Inc. nevet szeretné viselni, mivel ez a név a vezetők szerint jobban illik a Dell mára meglehetősen kiszélesedett tevékenységi körére.

A hivatalos névváltoztatási kérelemben a társaság elmondta, hogy a cég alapítását követően személyi számítógépek gyártásával foglalkozott, de azóta számos más tevékenységet is végez. "A szerverek, adattároló rendszerek, és egyéb technikai megoldások vezető gyártójává váltunk" - áll a kérelemben.

A Dell január 31-ei éves beszámolója szerint a társaság bevételének 80 százalékát teszik ki az asztali számítógépek, a notebookok, illetve a kapcsolódó szoftverek, és technológiák. A vállalati rendszerek, mint a szerverek, és adattároló rendszerek, valamint a kapcsolódó technológiák a társaság bevételének 20 százalékát képviselik. A Dell a közelmúltban belépett a PDA kéziszámítógépek, nyomtatók, és hálózati kapcsolók piacára is.

A társaság elsősorban a Hewlett-Packarddal, valamint az IBM-mel folytat kiélezett konkurenciaharcot a PC-k, illetve vállalati rendszerek piacáért. A társaság az elmúlt években a gazdasági visszaesés, illetve a PC piac válsága ellenére is biztosítani tudta folyamatos növekedését, illetve nyereséges működését. A cég az elmúlt hónapokban a HP-t megelőzve a világ legnagyobb PC gyártójává lépett elő.