Az Epcos megsokszorozta a nyereségét

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 8. 13:12
A német Epcos, a passzív elektronikai építőelemek második számú gyártója a világon, az üzleti éve márciussal zárult második negyedében 10,4 millió euró működési eredményt (EBIT) ért el, az egy évvel korábbi 2,6 millió helyett.
A tiszta nyeresége 8,9 millió euró volt az egy évvel azelőtti 1,3 millió helyett. Az elektronikai ipar számára általában is biztató hír értékét azonban csorbította, hogy az értékesítése viszont csökkent, 323 millió euróra az egy évvel korábbi 338 millióról.

Az elsősorban költségcsökkentésnek, elbocsátásoknak köszönhető nyereségadatok messze meghaladták az elemzők előrejelzéseit, az Epcos részvénye mégis esett, mert a cég gyenge előrejelzést adott. Korábban tartózkodott a profit-előrejelzéstől, és szerdán is csak annyit mondtak, hogy az eddigi eredmények alapján esetleg profit várható az egész üzleti évről. Az első két negyedév nyereséges volt, két korábbi veszteséges negyedév után. A korábbi óvatos becslést, hogy esetleg a forgalom is nő, szerdán nem ismételték meg.

Az sem biztató a jövőre nézve, hogy az árverseny az utóbbi időben még élesebb, és ezért a negyedévi új megrendelések értéke, 311 millió euró, már 6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az Epcos régebben a Siemens és a japán Matsushita Electric vegyes vállalata volt.

Az Epcos AG szerda délután 13,65 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 5,27 százalékkal olcsóbb a keddi, 14,41 eurós zárónál. Szerdán 14,61 eurón nyitott. Idén 14,82 és 8,75 euró között, ötvenkét héten belül 47,30 és 5,52 euró között változott az ára.