A Fidesz-frakció a Sulinet II. programról

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 12. 08:34
A Fidesz-frakció országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a parlament elé annak érdekében, hogy az Országgyűlés biztosítsa a Sulinet II. program működését.

Ezt Pokorni Zoltán, a Fidesz képviselőcsoportjának oktatási kabinetvezetője jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus elmondta, hogy az Oktatási Minisztérium olyan pályázatot írt ki, amely szerint a győztes ajánlattevőnek mindössze egy hét állt rendelkezésére, hogy többmilliós költséggel kiépítse a több mint 2.200 végpontot a Sulinet hálózathoz. Utalt arra, hogy a tárca pályázatára csupán egy ajánlat érkezett: az Elender-Matáv-csoport konzorciumé.


Pokorni Zoltán felhívta a figyelmet: a Gazdasági Versenyhivatalúgy ítélte meg, hogy az Oktatási Minisztérium eljárása sérti az esélyegyenlőséget, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A volt oktatási miniszter szavaiból kiderült, hogy a döntőbizottság megalapozottnak találta a versenyhivatal véleményét, felfüggesztette, majd megsemmisítette a minisztérium eljárását, és egyúttal hárommillió forintos bírságot szabott ki a tárcára. Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy az Oktatási Minisztérium eljárásával napi hárommillió forinttal többe kerül a program működtetése. A politikus utalt arra is, hogy az oktatási tárca áprilisra ígérte az új közbeszerzési eljárás kiírását, ez azonban nem történt meg.