Sulinet II: OM reakció a Fidesz-frakció vádjaira

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 12. 09:53
Pokorni Zoltánnak és a Fidesz oktatási kabinetjének el kellene végre döntenie, hogy a Sulinet-program folytatását vagy beszüntetését kívánják. A szaktárca ezzel a Fidesz oktatási kabinetvezetőjének pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.

Pokorni Zoltán a sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz-frakció országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a parlament elé annak érdekében, hogy az Országgyűlés biztosítsa a Sulinet II. program működését. A politikus szerint az Oktatási Minisztérium olyan pályázatot írt ki, amely szerint a győztes ajánlattevőnek mindössze egy hét állt rendelkezésére, hogy többmilliós költséggel kiépítse a több mint 2.200 végpontot a Sulinet-hálózathoz.


A minisztérium közleményében kifejti: két hónappal ezelőtt a Fidesz politikai befolyását is latba véve azon fáradozott, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság az eljárás keretében megtiltsa az Oktatási Minisztériumnak az olcsóbb és nagyobb sávszélességű internet-hozzáférést biztosító szerződés megkötését. - Most, hogy elérték céljukat, álszent módon határozati javaslatot kívánnak az Országgyűlés elé terjeszteni a program működése érdekében - írják.


A minisztérium "természetesen örömmel fogadja a Fidesz támogató szavazatait a Sulinet-program folytatásához, de a jelenlegi oktatási kormányzat - amely élvezi a többségi kormánykoalíció támogatását - garanciát vállal arra, hogy a 800 ezer közoktatásban tanuló diák és 85 ezer pedagógus továbbra is elérje a közkedvelt szolgáltatást." A tárca "őszintén csodálkozik Pokorni Zoltán aggodalmán, hisz minisztersége két éve alatt kizárólag a program lelassításán, illetve átnevezésén fáradozott".