Synergon: nyereséges negyedév

forrás Prim Online, 2003. május 14. 20:00
A Synergon csoport 7%-kal növekvő árbevétel mellett 21%-kal növelte a cégcsoportos Ebitda értékét, és újabb pozitív adózott eredményt hozó negyedévet zárt a 2003-as év első három hónapjában. A konszolidált eredménykimutatás összes eredménysora meghaladja az árbevétel-emelkedés mértékét: a nettó fedezet 18%-kal, a működési eredmény 112%-kal, az adózás előtti eredmény 18%, és végül az adózott eredmény 55%-kal haladja meg a bázisidőszaki mértéket.

A javuló eredményességi mutatókat a gyenge általános piaci környezet ellenére sikerült a cégcsoportnak elérnie: a 2003-as év első negyedévében végrehajtott projektek jelentős hányada Magyarországon elsősorban a korábbi időszakokból áthúzódó feladatok teljesítését és lezárását takarja, a vizsgált időszakban kevés olyan új, nagy volumenű projekt indult be az ügyfeleknél, amelyek egyértelmű tendenciát mutatnának a piac dinamikáját illetően. A sikeres negyedévet tehát a Synergon csoport elsősorban a korábban megkezdett projekteknek és a stabil alapokon nyugvó, biztos működésnek köszönheti.

A 2003-as év elején strukturális változások zajlottak a Synergon csoporton belül. A jogilag a Synergon Informatika Rt. leányvállalataiként működő tagvállalatokat szervezetileg egy szintre emelve a csoport holding típusú irányítást vezetett be. Ehhez alkalmazkodik a cégcsoport gyorsjelentése is, amennyiben ezentúl nem a Synergon divízióinak, hanem az egyes leányvállalatok működésének szentel nagyobb teret. Az Európai Unióhoz való csatlakozás jegyében a magyar forint mellett ezentúl euróban kerülnek meghatározásra a cégcsoport pénzügyi kimutatásai.

A tagvállalatok közül az Infinity kiugróan jó eredményt mutatott a 2003-as év első három hónapjában, jelentős növekedést érve el mind árbevétel, mind Ebitda szinten. Ezzel ellentétes volt a Span és a Fibex teljesítménye, mindkettő visszaesést mutatva. A horvát piacot negatívan érinti az idén esedékes parlamenti választásokra való felkészülés, illetve a horvát kuna erőssége a dollárhoz képest. A magyar piacon a Fibex a Synergonhoz hasonló módon kevés új, induló projektlehetőséget tapasztal, és a tevékenységéből adódóan nem rendelkezik olyan áthúzódó projektállománnyal sem, mint az időszak során átlagos teljesítményt nyújtó (5%-os árbevétel-növekedés) Synergon.

Az árbevételben összesen 90% feletti súllyal rendelkező Synergon és Infinity külön-külön is jelentős Ebitda-termelő képességről tett tanúbizonyságot a vizsgált időszak során. A 60-61% Ebitda-növekedés jól mutatja a vállalatok működésének erősségét, és pénzügyi stabilitását, hatékonyságát.