Könyvet keres? A Könyvkereső megkeresi és leszállítja

Zsadányi Pál, 2003. május 14. 20:30
[smallimage 1 left Egy klikknyire van] A Könyvkereső hálószemen bárki feladhat egy megrendelést olyan műre, amit nem is tudja, honnan lehetne beszerezni, mert a keresést rábízhatja a Könyvkereső főállású, távmunkás és könyvterjesztői együttműködő partnereire, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit a Könyvkereső munkatársai tartottak május 14-én az MTA SZTAKI konferenciatermében. A kifejezetten üzleti profilú e-kereskedő cég ügyfelei közt jelentősek a könyvtárak, de az üzleti szféra is szívesen engedi át nekik a legegzotikusabb tanulmányok felderítését, mert a munkatársaik erre is alkalmasak. További fontos feladatuknak tartják a Sulinet tartalmi támogatását
A Könyvkereső létrehozását főként az motiválta, hogy míg a rendszerváltás előtt volt egy erősen kézben tartott kiadvány nyilvántartási rendszer, addig ez mára eltűnt. Ezen próbált segíteni a könyvtári hálózat a Nemzeti Könyvtár ISBN irodájával, de ez még mindig messze van attól, hogy tudjuk, mi is van hát a hazai nyomtatott piacon.

Az egy évtizeddel korábban létrejött Typotex Elektronikus Könyvkiadó már 1992-ben hozzákezdett a hézagok betömésére a magyar Books in Print katalógus létrehozásával. Az MTA SZTAKI pedig 1998-ban fejlesztett ki egy netes könyvkereskedelmi rendszert, amellyel létre lehetett hozni a katalógus elektronikus kereskedelmi változatát. A technológiák és innovációs eredmények tulajdonosai, erőiket egyesítve, létrehozták a hasznosításra a Könyvkereskedő Kft.-t. A cég jelenlegi tulajdonosa az ITCo Pro Rt. (80%) és az Euroweb Rt. (20%).

A Könyvkereső adatbázis

A cég működésének az alapja a három nyelven is használható, rugalmas és sok szempontú visszakeresést megengedő, heti frissítéssel karbantartott, magyar könyvszakmai adatbázis. Ebben ma 88 ezer leíró tétel található könyvekről, CD-ROM-okról, videókról, irodalmi CD-kről és DVD-kről, továbbá vagy 6000 kapcsolódó szakmabeli cég, kiadó, kereskedő, szakbolt adatai. A katalógus a hazai hasonló megoldásoknál jóval korábban indult, és szélesebb körű bármelyiknél, mert a hasonló e-könyvesboltok javarésze specializálódik valamire, vagy egy kiadóhoz ragadt.

Idegen nyelvűek, fordítások

Közben az igények növekedtével nem csak a hazai kiadványok adatai gyűltek, hanem a fordítások és a hazai könyvtárak, intézmények által keresett idegen nyelvű kiadványok adatai is izmosodtak. Ennek kapcsán például elérhető publikusan is a legutóbbi Frankfurti Könyvvásárra készített, az idegen nyelvre lefordított magyar irodalmi alkotások összefoglalója, ami Kertész Imre Nobel-díja után nyilván érdekes színfoltja volt a frankfurti vásárnak.

Egyszerű keresés

Jelenleg 22 fő témacsoportban, azon túl vagy száz alcsoportban keresgélhet az érdeklődő. A keresés korlátozható a saját áruház készletére, de szélesebb körűre is. Az újdonságok kiemelten kereshetők.

Könyvkereső SULI+ program

A Könyvkereső a világhálón bóklászó fiataloknak speciális segítséget igyekszik nyújtani a nekik szánt Könyvkereső SULI+ programmal. Ezzel a 10-18. éves korosztály keresheti könnyebben a tananyagához kapcsolódó irodalmat, de a tárgy oktatói is megkapják a hasonló segítséget. A szülők is jobban célozhatják ünnepi alkalmakra időzített könyvvásárlásaik célpontjait. A csatlakozó oktatási segédletek is kerestethetők és megrendelhetők.

Ez a szakadatbázis jelenleg bővült ki a 2001-2004. évekre ajánlott, közel 8000 tankönyv, CD-ROM, videofilm, irodalmi CD stb. adataival.

Elektronikus kapcsolat

A Könyvkereső üzemeltetői vagy 50 további webhellyel tartják a kölcsönös kapcsolatot a publicitás növelésére (a cikkíró javasolta a bekapcsolódást az Adverticum együttműködésbe is). Az egyes művekhez kapcsolódó recenziókat, elemzéseket is tartalmaznak az adatbázis adatai, kihasználva a világháló kiváló továbbutalási lehetőségeit.

A továbbiakért keresse föl az olvasó a Könyvkeresőt a világhálón. Egy klikknyire van.