Számítógép akár ingyen is?

Vértes János Andor, 2003. május 21. 09:55
[fsimage 1 left] Május 26-án kezdi meg próbaüzemét az értékesítési hálózat, majd június 2-ától vásárolhatnak adókedvezményes számítógépet, számítástechnikai eszközöket a pedagógusok, az egyetemi, főiskolai oktatók, valamint azok a szülők, akiknek gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy egyetemen, főiskolán első alapképzésben vesz részt, sőt azok a felnőttek is, akik regisztrált felnőttképzési intézményben tanulnak. Tehát a program összességében a családok 50 százalékát érintheti. Mivel a kedvezmény valamilyen módon a tanuláshoz-tanításhoz köthető, a csomag a Sulinet Express program része, de egészében véve a kormányzat Európa-programjához és az információs társadalom kiépítéséhez tartozik.
Nem véletlen hát, hogy április 17-én a Műegyetemen három tárca - az Oktatási Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium - vezetőinek részvételével zajlott le a „Sulinet Expressz - Ne maradj le róla!" című adókedvezményes számítógép- és számítástechnikaieszköz-vásárlási pályázat eredményhirdetése.

A főként a számítógépgyártók és -forgalmazók részéről rendkívüli érdeklődéssel kísért eseményen Magyar Bálint oktatási miniszter a Sulinet Express projektről, Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a távmunkáról, Kovács Kálmán informatikai miniszter pedig a hasonló jellegű svéd modellről tartott előadást.

A svéd modellt vette alapul a kormány, amikor előkészítette, és a parlament, amikor elfogadta azt a törvényt, amelynek keretében a munkahelyek által a alkalmazottaknak használatra átadott PC-k után nem kell személyi jövedelemadót fizetni. A három tárca által kiírt pályázat keretében pedig az oktatásban részt vevők jogán vásárló évenként akár 60 ezer forint adó-visszatérítést is kaphat, s mivel a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított összegből több évben is visszaigényelhető a 60 ezer forint, létezik olyan megszerzési konstrukció, amelynek alkalmazásával akár teljesen ingyenes lehet az otthoni számítógéppark kiépítése. Érdemes tehát keresni az ilyet ajánló értékesítőhelyeket.

Az adó-visszatérítéshez persze csak meghatározott - ám mint az eredményhirdetésen kiderült, meglehetősen széles - körből lehet beszerezni a számítógépeket. Hogy pontosan kitől és milyen feltételekkel, azt Borbola István, az OM informatikai főtanácsadója ismertette. A május 26-áig megkötendő keretszerződések aláírása után a 66 nyertes pályázattal bíró 54 cég és konzorcium között megindulhat az újabb verseny, immár a vásárlók kegyeiért. Mint a helyszínen elmondták, többen már a nyár elejére különféle akciókat terveznek, mert szeretnék elkerülni, hogy a szerződést követő iskolai szünet miatt őszre, év végére halasztódjanak az adókönnyítéssel meghirdetett vásárlások.

A beszállítói kiírásra 149 cég 169 pályázatot nyújtott be, és 66 győztes született. Összesen 1040 eszközt (2200 típust) ajánlottak, köztük 258-féle PC-t és 72-féle szoftvert. A forgalmazók 2003. május 26-áig megkapják a szállítói szerződéseket, majd június 1-jétől a pedagógusoknak ingyenes IT-továbbképzést, a vásárlói közösségeknek pedig csoportos beszerzési kedvezményeket kívánnak adni.

A győztes beszállítók, akiktől a majdani adó-visszatérítésre számító vásárlók június 2-a után beszerezhetik a termékeket, a következők: Diplex, Protomix, R.A. Trade, Albacomp-konzorcium, Triak, Hard-Tech, Tricomp, Center Computer, CEO, Unitel City, Prolong, Ansys, Digital Szerviz, 4 Krea, FN-Comp, Four Trend, FEFO, Media Markt-konzorcium, Printer-fair, Portocom, LAP Studio, Szintézis, RCE, Flaxcom, E-Bolt, Qwerty, Partner-Computer, Robohardware, IBM, Euro-One, HP-konzorcium, Humansoft-konzorcium, Kventa, EMJ, Tom-Technik, Z-Comp, Canon, HRP-konzorcium, CHS, HDS, C and Trade, Veszprog, Dunaweb, Selectrade-CASE-konzorcium, Nap-Szám, MOD, Dell-konzorcium, VAR, Fujitsu-Siemens, MID-Comp, Comp-Land, Bull-Szinvanet-konzorcium, Rufusz Computer.