Megjelent a 2002-es év információs társadalom irodalmának bibliográfiája

forrás Prim Online, 2003. május 18. 13:00
Megjelent az Információs Társadalom legújabb száma, mely mellékletként tartalmazza a 2002-es év információs társadalom irodalmának magyar és nemzetközi bibliográfiáját is.
A napi hírek, a nagyvárosok utcai zsivaja, nagyáruházak útvesztői, egy irodaház dolgozófülkéinek végtelenül rendezett sora, a mindenféle kulturális felületről ránk köszönő hirdetések özöne, az autók ablakán át látható, tovatűnő szétesett képek – mindez ostromol minket, reménytelenül széttöredezett, kontextusától megfosztott módon. De analógiában a teremtés ősi mítoszával, talán tekinthetjük mindezt az összevisszaságot úgy, mint új „káoszt", mely arra vár, hogy saját erőnkből rendet teremtsünk benne. A tudomány és a technika hihetetlen mértékben növeli az emberi megismerés és cselekvés hatékonyságát, de egyben ellehetetleníti is az ember és világa egységének megélését. Vajon lehetséges-e egy új szintézis - erre a kérdésre ad végső soron optimista választ az Információs Társadalom legújabb számában megjelent vitaindító cikkében Steve Talbott. Közelítésmódja éppúgy, mint végkövetkeztetése vitára jó alapot kínál a kapcsolódó három cikk szerzőjének is: Csorba József: Absztrakció és beleérzés – avagy beszéljünk a párhuzamos világokról; Faragó Péter: Steve Talbott a szabadságról; Tófalvy Tamás: Elidegenedés a szabadságtól.

Az Információs Társadalom folyóirat mellékleteként megjelent a folyóirat 2002-es évi Repertóriuma, illetve a 2002-es év információs társadalom irodalmának magyar és nemzetközi bibliográfiája is.