IHM : Számítógépek átadása óvodáknak

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 22. 10:02
[smallimage 1 left] Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tervei szerint 2006-ig valamennyi magyarországi óvodát felszerelik informatikai eszközökkel, a Brunszvik Terézről elnevezett program keretében idén 300 millió forintból mintegy 500 hátrányos helyzetű település intézménye kaphat számítógépeket.
Csepeli György, a szaktárca politikai államtitkára szerdán 30 óvodának adott át informatikai eszközöket Budapesten. Az óvodai számítógépes programot az IBM Magyarország Kft. 2002 végén - jótékonysági kezdeményezésként - indította útnak az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal (IHM) együttműködve, ennek keretében kifejezetten gyermekeknek készített biztonságos, színes, ütésálló számítógépeket adományoznak az óvodáknak.

Az első gépeket 2002 decemberében Zircen adták át. A program első lépcsőjében eddig 30 gépet ajándékoztak, elsősorban vidéki óvodáknak, amelyet idén további 60 eszköz átadása követ. A cég kezdeményezését az IHM a Brunszvik-program keretében folytatja, bővíti ki közbeszerzési eljárás keretében. A közbeszerzési eljárás várhatóan 2003. második felében zajlik le, így lehetőség nyílik több száz számítógép felszerelésére. A felhívásra elsősorban óvodák jelentkezését várják, a pályázaton elsőbbséget élveznek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került és az Élhetőbb faluért programban részt vevő települések.

Csepeli György elmondása szerint az elmúlt három hónapban a program fogadtatásáról, a gyermekek képességeinek javulásáról számos pozitív visszajelzés érkezett. A politikai államtitkár utalt arra, hogy a projekt kapcsolódik a Magyar Bálint oktatási miniszter által kezdeményezett Sulinet programhoz.