A Hutchison Whampoa eladta fele részesedését a DT-ben és a Vodafone-ban

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 23. 08:23
A hongkongi vegyes profilú óriáskonszern, a Hutchison Whampoa csütörtöki bejelentése szerint mintegy felével csökkentette részesedéseit a német Deutsche Telekomban és a Vodafone-ban: a korábbi 40 milliárd hongkongi dolláros részesedések ezzel kevesebb mint 20 milliárd hongkongi dollárra csökkentek.
A cég részvényesi közgyűlésén bejelentett ügylet pontos árát, időpontját, és a vásárlókat nem közölték, a Hutchison elnöke mindössze annyit árult el, hogy a papíroktól felárral szabadultak meg. Mint mondta, az értékesítésre azért került sor, mert ezek a részvények nem tartoznak a Hutchison fő profiljába.

A hongkongi cég már korábban is adott el Deutsche Telekom-részvényeket. Tavaly év végén még több mint 110 millió Deutsche Telekom- és 1,4 milliárd Vodafone-részvény volt a birtokában. A közgyűlésen az is elhangzott, hogy a cég az idei év végéig egy-egy millió előfizetőt szeretne gyűjteni harmadik generációs UMTS-szolgáltatására Nagy-Britanniában és Olaszországban. Eddig az előfizetők száma 90 ezer Olaszországban és 25 ezer Nagy-Britanniában.

A Hutchison részvényei csütörtökön 0,88 százalékkal emelkedve 45,70 hongkongi dolláron zártak a bejelentés nyomán. (7,79 hongkongi dollár/amerikai dollár, 9,12 hongkongi dollár/euró).

A Deutsche Telekom részvényei csütörtökön tőzsdezáráskor 12 eurót értek, előző naphoz képest változatlanul Frankfurtban. Idei mélypontjuk éppen a 12 euró, csúcsuk 20,50 euró volt. Az év eleje óta a részvények 37,50 százalékot vesztettek.

A Vodafone részvényei 1,2275 fonton zártak csütörtökön a londoni értéktőzsdén, 1,87 százalékkal, 2,25 pennyvel erősödve az 1,2125 fontos nyitás után. A részvények csúcsértéke 1,28 font volt április végén, mélypontja 0,7825 font szeptember végén.