Nőtt a BT éves profitja

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 23. 08:41
A vezető brit telekommunikációs társaság, a BT Group Plc erőteljes éves profitadatokról és a vártnál magasabb osztalékról számolt be, nem csökkentette ugyanakkor azokat a félelmeket, melyek jelentős nyugdíjalap deficitjével kapcsolatosak.
Az új - FRS17 - számviteli szabályok szerint a BT-nek 6,3 milliárd font hiánya keletkezett a nyugdíjalapokban; a brit cégek közül egyik legnagyobb hiányért a részvénypiacok három éves leszálló trendje tehető felelőssé. A deficit nagysága alacsonyabb az elemzők által vártnál. Egy kevésbé szigorú értékelési módszer szerint a BT nyugdíjalapjainak hiánya csak 2,1 milliárd font. A cég vezérigazgatója szerint a mostani állapot már kedvező a nyugdíjalapok 370 ezer tagja és a BT részvényesei számára egyaránt: - A nyugdíjalap biztonságos, Ez most bizonyosság - nyilatkozta Ben Verwaayen. Ian Livingston pénzügyi igazgató szerint: - Az alapokba - osztalékként és befizetésként - áramló pénz immár magasabb a kifizetéseknél, és számíthatunk arra, hogy ez a helyzet a következő években is megmarad.

A cég most 4,25 pennys részvényenkénti végső osztalékkal lepte meg befektetőit: így az év során kifizetett osztalék teljes összege a tavalyi 2,0 penny után 6,5 penny. A főtevékenységből származó adózás előtti profit 44 százalékkal 1,829 milliárd fontra növekedett a márciusban befejeződött pénzügyi esztendőben; a Reuters által előzetesen megkérdezett elemzők előrejelzései 1,784 milliárd és 1,835 milliárd font között szóródtak. Az egy részvényre jutó eredmény 14,2 pennys értéke is az előrejelzések felső határát jelenti. A társaság bevételei - az előrejelzéseknek megfelelően – két százalékkal 18,727 milliárd fontra nőttek.

A BT jó helyzetben van a 2003 közepére elérni szándékozott egymillió nagy sebességű internetkapcsolattal összefüggésben is: május 16-án 936 ezer szélessávú előfizetője volt saját és más szolgáltatók hálózatán keresztül. A BT nettó adóssága az egy évvel korábbi 13,7 milliárd fontról 9,6 milliárd fontra csökkent. A BT részvényei, melyek valamennyit visszanyertek az utóbbi időben a nyugdíjalapokat övező bizonytalanság okozta eladások miatti veszteségekből, most egy csapásra több mint négy százalékkal erősödtek - 193 pennyre.