Elektronikus könyv a Hewlett-Packardtól

Tóth Kristóf, 2003. május 26. 22:22
[smallimage 1 left]A Hewlett-Packard bristoli (Anglia) kutató laboratóriumában egy olyan új generációs e-book, vagyis elektronikus könyv kifejlesztésén munkálkodnak a tudósok, melyet az olvasók egy szép napon ugyanúgy lapozgatva olvashatnak majd, mint teszik azt manapság a papírlapokból álló hagyományos napilapok, hetilapok és könyvek esetében.
Meg szeretnénk győzni az embereket arról, hogy az a high-tech eszköz, amit a kezükben tartanak, lényegében nem sokban különbözik a valós könyvektől - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Anthony Sowden, a kutatási projekt egyik vezetője.

A Hewlett-Packard érdekes új projektje egyébként meglehetősen előrehaladott állapotban van, ami konkrétan abban nyilvánul meg, hogy a Digital Media Viewer névre hallgató elektronikus könyv első prototípusait újságírók a napokban már meg is tekinthették a cég bristoli közponjtában, természetesen működés közben. A Hewlett-Packard képviselői elmondták, hogy egyelőre nincsenek konkrét tervek a Digital Media Viewer kereskedelmi forgalomban történő megjelentetésével kapcsolatban, az újfajta eszközből eddig elkészült mintegy harminc darab prototípust mindenesetre fel kívánják használni arra, hogy felmérjék az emberek reakcióit, és ezen tapasztalatokat felhasználva fejlesztik tovább az egyszer majd talán a kereskedésekben is felbukkanó eszközt.

A sajtónak bemutatott Digital Media Viewer prototípusok nagyjából akkora mérettel rendelkeznek, mint a hagyományos könyvek, és lényeges, hogy tömegük sem nagyobb azokénál. Az elektronikus könyvek speciális kijelzője nagyjából olyan felbontású és színvilágú képet jelenít meg, mint amilyen képet a mai átlagos hordozható számítógépek nyújtanak a felhasználóknak. A Hewlett-Packard szerint az elektronikus könyv esetében a szoftverre legalább annyi figyelmet kell szentelni, mint a hardverre, mely szoftver egyébként többek közt az eszköz integrált érintésérzékeny felületének adatait dolgozza fel.

A Hewlett-Packard víziója szerint nincs már messze az a nap, amikor a hétköznapi emberek a hagyományos újságok és könyvek helyett olyan digitális könyveket fognak majd olvasni, melyek tartalmát az internet segítségével lényegében bárhol és bármikor frissíteni lehet majd. A mozgóképek megjelenítésére is alkalmas Digital Media Viewer kapcsán jelenleg egyébként a fogyasztás hathatós csökkentése számít a legkomolyabb feladatnak.