IVSZ: Felkészülés az Európai Unióra

forrás Prim Online, 2003. május 28. 10:43
"FELKÉSZÜLÉS AZ EURÓPAI UNIÓRA - kihívások és lehetőségek az informatikai és szoftveriparban" címmel rendezett szakmai konferenciát elsősorban a közép és kisvállalkozások számára az ITDH Euro Info Központja, amelyen előadást tartott az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is.
Az IVSZ előadásban, amelyet Kóka János elnök nevében Szittya Tamás elnökségi tag tartott meg, a hallgatók megismerhették az IVSZ hivatalos álláspontját az informatika hazai fejlettségéről, annak fejlődési üteméről, az EU csatlakozás lehetőségeiről és kihívásairól, illetve a kormányzati intézkedések jelentőségéről. Mint elhangzott: vannak olyan területek, amelyekben jelentős fejlődésre, fejlesztésre van szükség a fejlett európai országok átlagának eléréséhez. Ilyen terület a lakosság számítógép-ellátottsága, illetve internet használati aránya. Szó esett az eEurope és a csatlakozott országok Informatikai és Kommunikációs felzárkóztatását célzó eEurope+ programokról, valamint a Nemzeti Fejlesztési Tervnek az infokommunikációs piacra is kiható operatív programjairól.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) támogatja a kormányzatnak azon intézkedéseit, amelyek a hazai informatikai kultúra fejlődését, a számítógépek és az internethasználat minél szélesebb körű elterjedését célozzák. Az IVSZ maga is tevékeny részt vállalt, mind a szélessávú internethasználatot támogató, mind a Sulinet Expressz, a svéd PC modellt Magyarországon is bevezető projektek kialakításában.

Az IVSZ és az IHM együttműködése

A szemináriumon elhangzott előadások is aláhúzták azt a törekvést, hogy az EU csatlakozás küszöbén kiemelten fontos az összhang és a kooperáció a szakma és a politika között. Az IHM és az IVSZ szoros együttműködésben elemzik a magyar informatikai társadalom helyzetét és egyetértőleg jelölték és jelölik ki a versenyképesség fokozására alkalmas szabályozási, támogatási és piaci eszközöket.

Alapdokumentumok

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum által kidolgozott Magyar Informatikai Charta

Ez a dokumentum abból a célból született, hogy – összefoglalva a magyar informatikai szakma szempontjait – felhívja a figyelmet arra, a szakma szerint milyen elsődleges kormányzati, jogalkotó és társadalmi lépések szükségesek ahhoz, hogy Magyarország információs és technológiai, s így hosszú távra ható modernizációja felgyorsuljon, és a jövőben megvalósulhasson az információs társadalom.

Az „Információs társadalom kialakítása és Infokommunikációs stratégia 2002-2006"című szakanyag

Az IVSZ által készített dokumentum összefoglalja a társadalmi célokat, a célok eléréséhez szükséges szakmai feladatokat és a megvalósításhoz nélkülözhetetlen eszközrendszert. Ez az anyag lehetőség arra, hogy a politika és a szakma eddig eltérő megközelítési módja közös nevezőre kerüljön, hogy az együttműködés a célok világos megfogalmazásával és összehangolásával megkezdődhessen.