A vártnál kisebb mértékben csökkent az OTE első negyedéves eredménye

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 30. 08:00
[smallimage 1 left] A legnagyobb görög távközlési szolgáltató, az OTE első negyedéves nyereségének a vártnál alacsonyabb mértékű csökkenéséről számolt be az első negyedévre vonatkozóan, romániai leányvállalata, a Romtelcom által elért nyereségnek köszönhetően.
A hír közel három százalékkal emelte meg a görög távközlési cég részvényének árfolyamát az athéni tőzsdén alig néhány nappal azután, hogy a Romtelcom mobilszolgáltató leányvállalata, a Cosmorom üzleti nehézségei miatt a Standard & Poor's és a Moody's rontási eséllyel megfigyelés alá helyezték az OTE hitelképességi besorolását.

Az OTE nettó nyeresége 19,6 százalékkal 113,1 millió euróra csökkent. A Reuters által előzőleg megkérdezett szakértők átlagosan 33 százalékos visszaesést jósoltak, közülük a legoptimistább 115 millió eurós nyereséget várt.

Az OTE szerint a Romtelcom már sínen van a nyereséges gazdálkodás felé. A görög cég újabb ígéretet tett költségeinek csökkentésére a hazai tevékenységeinél, bár ilyen irányú igyekezetei eleddig kevés sikert hoztak.

Az EBITDA eredmény 0,9 százalékkal 348 millió euróra mérséklődött, ami 39,8 százalékos kulcsnak felel meg. A díjbevétel 7,8 százalékkal, 1,1 milliárd euróra nőtt. A Romtelcom nélküli bevétel 1,4 százalékkal emelkedett. A mérleg az amerikai GAAP szabvány szerint készül. A Romtelcom március elsején, a többségi tulajdonrész megszerzésekor került konszolidálásra az OTE mérlegébe.

A negyedév folyamán az OTE 9,2 millió eurós terhet írt le a költségcsökkentési programjának egyik fő elemét képező önkéntes nyugdíjazások költségeként. A folyó negyedévben ezen a címen 35 millió eurós költséggel terheli mérlegét. A beszámolási időszakban hétszázalékos részesedést veszített a vezetékes távközlési piacon konkurensei és a mobilhálózatok javára.

A Romtelcom díjbevétele 16 százalékkal, 198,4 millió euróra csökkent a negyedév folyamán. A távközlési vállalat ennek ellenére is 9,3 millió eurós nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 17 milliós veszteséggel. Időközben a cég kilencezer alkalmazottjától vált meg, és csökkentette egyéb más állandó költségeit is.

Az OTE részvénye 2,9 százalékkal, 9,2 euróra emelkedett csütörtökön. Korábban a részvény a cég költséges terjeszkedési politikája és a konkurensek által támasztott kihívás miatt rekordmélypontra zuhant.