Marconi: 4. negyedévi eredmények

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 30. 08:44
[smallimage 1 left] A brit Marconi Corporation távközlési berendezésgyártó eladásainak csökkenését jelentette csütörtökön üzleti évének utolsó negyedéről. A cég neve tíz napja változott meg Marconi Plc-ről, miután 4 milliárd fontnyi adósságát részvényre váltotta. Az elmúlt pénzügyi év végén az adóssága 808 millió font volt.
A nehéz piaci környezet közepette a Marconi kulcstevékenységből származó forgalma a márciussal zárult pénzügyi év utolsó három hónapjában 5 százalékkal, 426 millió fontra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az év egészében 1,87 milliárd font volt az árbevétel a fő tevékenységből. A csoport arra számít, hogy eladásai a júniussal záruló első üzleti negyedévben 400 millió font alá csúsznak. A vállalatcsoport folytatja a költségcsökkentést.

A csoport forgalma 2,0002 milliárd fontra csökkent ez egész pénzügyi évében az előző évi 4,567 milliárdról, az adó előtti vesztesége 1,328 milliárd fontra csökkent 5,865 milliárdról, az egy részvényre jutó vesztesége 39,9 pennyre csökkent 2,12 fontról.

A legátfogóbb pénzügyi mutató, a pénzforgalmi egyenleg (EBITDA) a pénzügyi év egészére 140 millió font veszteség volt, az utolsó negyedévben azonban 10 millió font többlet keletkezett.

- A pénzügyi átszervezések sikeres megvalósítása vízválasztó volt, és nagyobb derűlátásra jogosít fel bennünket, mint bármikor azóta, hogy piacaink két évvel ezelőtt megtorpantak - mondta John Devaney cégelnök.

A piaci viszonyok továbbra is nagyon kemények maradnak és a csoport a piaci volumen és az eladások folytatódó csökkenésére számít a folyó pénzügyi évben, mert a távközlési szolgáltatók továbbra is kétszer meggondolják, mielőtt fejlesztő beruházásokba fognak - tette hozzá. Ennek ellenére a cégnél bíznak a British Telecom és a Telecom Italia várható vásárlásaiban.

A Marconi Corp. csütörtök reggel 61,00 font volt a londoni értéktőzsdén, 2,40 százalékkal olcsóbb a szerdai 62,50 fontos zárónál. Idén 61,25 és 1,35 font között változott az ára.