2002-ben 45%-ra csökkent az illegális szoftverek aránya Magyarországon

forrás Prim Online, 2003. június 3. 14:20
A BSA (Business Software Alliance) megbízásából az idén nyolcadik alkalommal készült el az illegális szoftverek arányára vonatkozó felmérés.
A mai napon nyilvánosságra hozott tanulmányból a 2002-es világszintű végfelhasználói illegalitási arányok és az ebből származtatható gazdasági veszteségek váltak egyértelművé az egyes országokban. A vizsgálat a világ hat nagyobb régiójában, 26 üzleti szoftverrel kapcsolatban értékelte ki az értékesítési adatokat és a piaci információkat. A vizsgálat két adatállomány egyeztetéséből állt: az egyik az új szoftverek iránti kereslet, a másik az új szoftverek legálisan értékesített mennyisége.

A felmérés szerint 2002-ben Magyarországon a szoftverek 45%-a illegális volt, amely 3%-os csökkenést jelent 2001-hez képest. Az eredmény azonban 6 %-kal marad el a világviszonylatban mért 39 %-os szoftverillegalitási mutatótól és 10 %-kal magasabb a nyugat-európai átlagnál, ahol a szoftverek 35 %-a illegális.

A kutatásból kiderült, hogy a szoftverillegalitási arány Magyarországon az 1994-ben mért 76 százalékról 2002-ben 45 %-ra csökkent, ez 31 %-os javulást jelent a szoftverhasználat terén. Az illegális szoftverhasználat Magyarországon háromszor nagyobb mértékben csökkent, mint a világátlag; az elmúlt nyolc évben világviszonylatban 10 százalékkal mérséklődött az illegális szoftverek aránya. Ez a fejlődés örvendetes, de a mellékelt ábra is mutatja - összehasonlítva néhány országgal - Magyarországon még sok a teendő az illegális szoftverhasználat visszaszorítása terén.

[bigimage 1]