IBM programozói bajnokság: eredményhirdetés

forrás Prim Online, 2003. június 5. 18:02
Az IBM Magyarországi Kft. szoftvercsoportja programozási bajnokságot hirdetett a magyarországi egyetemek, főiskolák diákjai számára. A 48 órás, háromfős csapatok közt zajló versenyre a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karán került sor, 2003. április 25-27. között.
A cég hagyományt szándékozik teremteni e kezdeményezéssel, s a programozó bajnokságot minden évben megrendezi. A következő évi versenyre 2004. április 23-25. között kerül sor, amelynek kiírása a mostani eredményhirdetést követő 30 nap elteltével jelenik meg. A későbbiekben európai és világverseny szervezését is tervezik.

Az IBM célja volt a verseny meghirdetésével, hogy támogassa a nonprofit szervezeteket, egyelőre a felsőoktatás diákjait, amely később kiegészül a középfokú oktatás résztvevőivel, együttműködjön a csapatokat felkészítő tanárokkal, erősítse kapcsolatait az oktatási intézményekkel és a hazai fejlesztőkkel a nonprofit szervezetek által fel nem használt programok, forráskódok, dokumentációk szabad letöltésének lehetőségével. A verseny két korcsoportban folyt. A legfeljebb harmadéves egyetemi vagy főiskolai hallgatók első, a többiek a második csoportba kerültek. A cég és a támogató cégek nem titkolták azt sem, hogy saját szakmai utánpótlásukat is megtalálhatják az indulók között. Idén a kiválasztott terület az EU-csatlakozás fontos láncszeme, a környezet- és természetvédelem, a programozási feladatokat e tevékenységekben érintett szervezetek, a WWF Magyarország és a Természetvédelmi Hivatal (TH) állították össze a későbbi felhasználás reményében.

A WWF a világ legnagyobb nemzetközi, nem kormányzati természetvédelmi szervezete, amelynek főbb célkitűzései az élővilág sokféleségének megőrzése, az erőforrások fenntartható módon történő hasznosítása és a környezetszennyezések megszüntetése. A WWF Magyarország természetvédelmi programjai között szerepel a hód magyarországi visszatelepítése és a mocsári teknős védelme. A verseny kapcsán ezt a két fajt választotta ki. A feladat kiírásának legfontosabb szempontjai közé tartozott a mocsári teknősökkel és a hódokkal kapcsolatos információk adatbázisban tárolása és a tárolt adatok, információk interneten való megjelenítése. A programot úgy kellett elkészíteni, hogy a későbbiekben az ily módon lekezelt fajok száma növekedhet, tehát a programot fel kellett készíteni a bővítés lehetőségére is.

A Természetvédelmi Hivatal választása a védett, fokozottan védett madárfajok nyilvántartására esett. A hazai jogszabályoknak megfelelően, valamint az EU természetvédelmi direktíváihoz (madárvédelmi direktíva) kapcsolódóan szeretné a Természetvédelmi Hivatal a fokozottan védett és a telepesen fészkelő (ezért nagyobb veszélyeztetettségnek kitett) fajok állományát országosan felmérni, nyomon követni. A felmérést a nemzeti park-igazgatóságok szakemberei papír alapú űrlapokon gyűjtötték idáig. Ez nehézkes megoldás, mivel az országos összesítések elkészítése szinte lehetetlen, valamint a térinformatikai feldolgozás számára ismételten rögzíteni kell az adatokat. Térinformatikai megoldásban azért gondolkodott a hivatal, mivel így térképen, akár fajonkénti bontásban ábrázolt országos áttekintést tudnának készíteni. Ez jelentős mértékben segítené a minisztérium munkatársainak döntés-előkészítői feladatát, illetve a nemzeti parkok szakmai munkáját. A cél egy olyan adatbázis elkészítése volt, melynek adatbázisoldala alkalmas az adatfelvitelre, lekérdezések elkészítésére, időbeni változások nyomon követésére és riport nyomtatására egyaránt.

A versenyen a SuSE V8.1 operációs rendszer, az IBM DB2 UDB 8.1 adatbázis-kezelő, WebSphere Application Server V5 és WebSphere Studio Application Developer V5, továbbá Java fejlesztői környezet volt használható.

A díjazottak SuSE Linux operációs rendszert és IBM szoftvereket kapnak, az első helyezettek személyi számítógépet is nyernek. A versenyzőkön kívül a szakértők - akik a verseny során hivatalosan segíthettek a versenyzőknek -, a felkészítő tanárok és a kiemelt támogatók is díjazásban részesülnek. Az első három díjazottat felkészítő tanárok, valamint a kiemelt szakmai támogatók egyéves IBM ösztöndíjban részesülnek.