A hitelességet hosszú távon csak az elektronikus aláírás biztosítja

forrás Prim Online, 2003. június 6. 14:41
A minősített hitelesítés szolgáltatók magyarországi piacra lépésével a törvényi szabályozások után az utolsó akadály is elhárult az elektronikus adóbevallás széles körű elterjedése elől. A napokban azonban az elektronikus aláírásnak az elektronikus adóbevallásban betöltött szerepét megkérdőjelező állítások hangzottak el.
A NetLock Kft. mint Magyarország első minősített hitelesítés szolgáltatója fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy szakmai megítélése szerint az elektronikus adóbevallások hitelessége hosszú távon csak az elektronikus aláírás használatával biztosítható.

„Egyetértünk Futó Ivánnal, az APEH informatikai elnökhelyettesével abban, hogy az elektronikus adóbevallás minél szélesebb körű elérhetőségét kell megvalósítani hazánkban"- mondta Rózsahegyi Zsolt a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.

„Az elektronikus aláírás alternatívájaként felvetődött PIN-kódos megoldás azonban csak az azonnali (helybeni) azonosításra nyújt megoldást és nem biztosítja, hogy az elektronikus adóbevallás hitelessége és az aláíró személyazonossága évek múltán is megállapítható legyen, noha ez a jelenlegi papíralapú bevallásnál is alapvető követelmény. A NetLock egyetért abban is, hogy valóban a lehető legkényelmesebb megoldást kell biztosítani az adózók számára, de a PIN-kódos megoldás egy alacsonyabb szintű technológia és pontosan ezért a bankok és pénzügyi szolgáltatók is az elektronikus aláírás irányába mozdulnak technológiai fejlesztéseik során"- tette hozzá Rózsahegyi Zsolt.

„A nagyadózók kivételével szerintünk a magyarországi adóbevalló számára elegendő szintű biztonságot nyújt és természetesen hitelességet biztosít az - írásbeliség joghatásával rendelkező - fokozott biztonságú elektronikus aláírás, amelynek költsége is rendkívül alacsony. Az egyéb felhasználási területeken is azonnal használható fokozott biztonságú elektronikus aláíráshoz szükséges egyszeri beruházás néhány ezer forint körül alakul, míg a havi költsége is mindössze 200-500 forint, ami a papíralapú bevallások költségével szinte azonos. Ezen költségek megítélésünk szerint minden hazai vállalkozó számára elfogadható tételek"- egészítette ki előző gondolatait Rózsahegyi Zsolt ügyvezető igazgató.