Július 1-től Internet-adó az EU-ban

Kiss Ádám Zoltán, 2003. június 10. 00:21
[smallimage 1 left]Az EU 15 tagországában július 1-től életbe lép az a direktíva, mely szerint a „digitális eladások" után áfát kell fizetni. A szabályzó szerint 15-25 százalékos forgalmi adó terhel bizonyos internetes tranzakciókat, és szolgáltatásokat.
Ezek közé tartozik a szoftver- és zeneletöltés, a szolgáltatók havi előfizetései, és az online vásárlás. Az áfa kötelezővé tétele nem meglepetés a legtöbb európai szolgáltatónak, ezek a vállalatok általában már alkalmazták a forgalmi adót, ám a tagországokon kívüli vállalatok számára az áfa eddig nem volt kötelező. Ez nyilvánvaló versenyhátrányba hozta az európai szolgáltatókat, például a terjeszkedő amerikai ellenfelekkel szemben. Éppen ezért az a furcsa helyzet állt elő, hogy maguk az európai szolgáltatók lobbiztak kitartóan az általánosan kötelező áfa mellett, még akkor is, ha ez számukra is költségnövelő tényező. Mivel a helyi szolgáltatók úgy érezték, hogy a nemzeti kormányok semmiképp nem lesznek hajlandóak hosszútávon adómentesnek meghagyni az internetet, ezért úgy gondolták akkor legalább mindenkinek kelljen fizetnie. Az EU  törvényt tehát minden tagországban bevezetik, - és az "emelés" %-osan  ugyanannyi lesz, mint amennyi az országban érvényben lévö "áfa".

A brit Freeserve szolgáltató például egyértelműen üdvözölte az általánosan kötelező áfát, megjegyezve, hogy amerikai riválisának helyi leányvállalata, az AOL U.K. vetélkedésük óta, számításuk szerint, 249,7 millió dollár adóköltséget került el, és ezt nyilván beépíthette árrésébe.