Az Apple megvásárolná a Napstert

Tóth Kristóf, 2003. június 10. 09:19
Az Apple Computer egyes hírek szerint meg kívánja vásárolni a Pressplay és Napster tulajdonosaként ismert Roxio-t.
Az Apple Computer, amely a közelmúltban óriási sikert aratott a Mac felhasználók táborában iTunes Music Store online zeneszolgáltatásával, most újabb trófea megszerzését tűzte ki céljául a Roxio, illetve elsősorban a szoftvercég tulajdonában lévő Napster és Pressplay képében.

A Roxio tavaly nyáron vásárolta meg a csődbe jutott Napster tulajdonát, mintegy 5 millió dolláros áron. A társaság az elmúlt hetekben a Universal Music és Sony Music Entertainment lemezkiadók által létrehozott Pressplay online zeneszolgáltatást is megszerezte.

Mivel a Roxio a Toast CD író szoftveren kívül nem kínál sok Mac alkalmazást, egyértelműnek látszik, hogy az Apple Computert elsősorban a társaság Windows megoldásai, többek között a Photosuite érdeklik. A társaság várhatóan a Windows felhasználók körére is ki fogja bővíteni az iTunes Music Store zeneszolgáltatást, ezt a feladatot pedig akár a Roxio is végezhetné.

A Roxio megszerzése azért is logikus lépés lenne az Apple számára, mert a társaság így megszabadulna a rivális Pressplay zeneszolgáltatástól, amelyet a Roxio a Napster márkanév alatt tervez újraindítani. Bár a Roxio új szolgáltatásának valójában nem sok köze lenne az eredeti Napster fájlcsere hálózathoz, a jólismert márkanév komoly fegyver lehetne a társaság kezében. A Pressplay technológiája pedig akár a Windows-ra épülő iTunes szolgáltatás technikai alapját is képezhetné.