Az osztrák Mobilkom megvásárolná a bolgár MobilTelt

MTI Sajtóadatbank, 2003. június 10. 10:27
A Mobilkom Austria, a Telekom Austria (TA) száz százalékos mobilszolgáltató leányvállalata a bolgár MobilTel átvételének megvalósíthatóságát vizsgálja. Ennek eredménye alapján az előzetes, nem kötelező érvényű ajánlatát június végéig teszi meg.
Bulgária mellett a Mobilkom érdeklődik még horvátországi UMTS-licenc vásárlása, valamint boszniai és szerbiai érdekeltségek vásárlása iránt is. A bolgár mobiltelefon-piac jelenleg 29 százalékos telítettséget mutat, amit a Mobilkom kiváló növekedési lehetőségnek tekint. A belépés ellen szól viszont Bulgáriának a kelet-európai átlagnál is jóval alacsonyabb bruttó hazai terméke, egy harmadik mobilszolgáltató megjelenésének a lehetősége, az egy előfizetőre eső átlagos díjbevétel (ARPU) csökkenő tendenciája és az UMTS rendszer bevezetésével szemben fennálló bizonytalanság.

Az egykori osztrák OVP pártvezér Josef Taus érdekeltségébe tartozó MobilTel eladási árát szakmai körök 1,3-1,6 milliárd euróra becsülik. A tényleges vételár egyes híresztelések szerint egymilliárd euró lesz. Taus 2002 januárjában a MobilTel Holding GmbH befektetői csoport élén 600 millió euróért vásárolta meg a piacvezető bolgár mobilszolgáltatót. A csoportot a Management Trust Holding AG (MTH), a Cordt & Partner, a Bawag/P.S.K-Gruppe, Josef Taus személyesen, valamint a Martin Schlaff családtagjainak tulajdonában lévő MS Privatstiftung alkotja.