Elkészült az elektronikus hírközlési törvény tervezete

MTI Sajtóadatbank, 2003. június 10. 14:24
[smallimage 1 left]Elkészült az elektronikus hírközlésről szóló törvény tervezete, amelynek legfőbb célja, hogy lebontsa a valódi távközlési versenyt akadályozó gátakat - közölte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Elmondta: a törvénytervezetet kedden átadják az érintett szolgáltatóknak, illetve szakmai és egyéb szervezeteknek. Hozzátette: július elején elkészítik azt az új anyagot, amelyben már szerepelnek a szolgáltatók és szakmai szervezetek javaslatai is, ezt követően augusztusban a kormány, szeptemberben pedig a parlament tárgyal majd a jogszabályról.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a minisztérium a szolgáltatóknak, illetve az illetékes szervezeteknek kedden átadja a törvénytervezethez kapcsolódó tizenegy legfontosabb végrehajtási rendelet szövegét is. Kovács Kálmán hangsúlyozta, hogy a törvénytervezet a fogyasztót helyezi a középpontba, és ennek alapján alakítja a szabályozást. Hozzátette: a tervezet olyan távközlési és internetes konstrukció kialakítását támogatja, amelyek között választhat a fogyasztó. A miniszter elmondta: az elektronikus hírközlésről szóló törvény tervezete megteremti a fogyasztóvédelem intézményi alapját, s célja az is, hogy az internet mindenkihez eljusson Magyarországon. A leendő törvény serkenti a távközlési és internetes cégek innovációját is.

Kovács Kálmán úgy vélte, hogy a január elsején hatályba lépő törvény hatására Magyarországon is az európai normáknak megfelelő szintre csökkennek az összekapcsolási tarifák. Így például a vezetékes helyi végződtetés átlagos díja csúcsidőben a 2002 decemberi 7 forintról 2004 májusáig több szakaszban 2 forintra mérséklődik. Az új törvény megteremti a számhordozhatóságot is: a vezetékes szolgáltatók esetében 2004 januárjától, míg a mobilszolgáltatók esetében 2004 májusától. A miniszter elmondta azt is, hogy a törvénytervezet, illetve a leendő törvény teljes összhangban van, illetve lesz a brüsszeli irányelvekkel, s megfelel az uniós jogharmonizációs követelményeknek. Kovács Kálmán hangsúlyozta: rendkívül fontos jogszabályról van szó, mivel egy olyan iparágat szabályoz, amely a bruttó hazai termék (GDP) 14 százalékát adja.