Láthatáron a 800 MHz-es rendszerbuszú Intel Xeon chipek

Tóth Kristóf, 2003. június 12. 20:41
Az Intel eredetileg azt tervezte, hogy az elsősorban szerver-számítógépekbe szánt Xeon processzorai esetében a közeljövőben nem honosítja meg a 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciát, azonban ezzel kapcsolatban most már más a cég vezetőinek a véleménye.
Az Intel korábbi ütemterveiből kiderül, hogy a chipgyártó a Xeon chipek esetében az asztali Pentium 4-es processzorok kapcsán alkalmazott 800 MHz-es QPB (Quad Pumped Bus) helyett megelégszik a 667 MHz-es QPB-vel, viszont a legfrissebb Intel roadmapekből kitűnik, hogy a 800 MHz-es rendszerbuszú asztali Pentium 4-es chipek sikerét meglovagolva az Intel hamarosan forgalomba fogja hozni első 800 MHz-es rendszerbuszú Xeon termékeit. Különböző források szerint a chipgyártó ezen változtatásokról már a múlt hónap végén értesítette fontosabb partnereit.

A 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező első Xeon processzorok megjelenése azonban még egy kicsit odébb van, ugyanis az Intel ezen új chipjei várhatóan csak a jövő év elején fognak bemutatkozni a piacon. Tudni lehet, hogy az első 800 MHz-es rendszerbuszú Xeon chipek a legfejlettebb, immár 0,09 mikronos gyártási technológiával készülő, Nocona fejlesztési kódnevet viselő processzorok lesznek, melyek tulajdonképpen az asztali számítógépekbe szánt Prescott chipek szerver változatainak tekinthetők. Az első Nocona alapú Xeon processzorok egyébként minden jel szerint már az idén kaphatóak lesznek, ekkor azonban még csak 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező változatokban. Az 1 MB másodszintű gyorsítótárral szerelt első Nocona processzorok 3,47 GHz-es frekvencián fognak üzemelni, míg a jövő év elején érkező, 533 MHz-es helyett 800 MHz-es rendszerbuszú Nocona chipek esetében a 3,6 GHz jelenti majd a kezdőfrekvenciát.

Nem meglepő módon a megnövelt rendszerbusz frekvenciájú Xeon processzorok használatba vételéhez új chipkészletek, illetve ezzel párhuzamosan új alaplapok szükségeltetnek majd. Az Intel által Xeon fronton jelenleg alkalmazott E7501 típusjelzésű chipset utódja az a Lindenhurst kódnevű új chipkészlet lesz, mely elsősorban 800 MHz-es QPB, illetve DDR2-400 kompatibilitásáról ismerszik meg.