A British Telecom építi ki a Visa új hálózatát

Kiss Ádám Zoltán, 2003. június 13. 14:32
A Visa International CEMEA (Közép- és Kelet Európa, Közel-Kelet és Afrika) regionális divíziója ma több millió eurós projektet jelentett be, amelynek célja az - Visa tranzakció-feldolgozását szolgáló - Internet Protocol (IP) hálózat létrehozása. Az új, célszerű felépítésű IP hálózathoz szükséges technológiát a British Telecom PLC (BT) biztosítja majd a több mint 60 millió euró értékű ötéves szerződés részeként.
Radu Obreja, a Visa International CEMEA alelnöke így kommentálta az eseményt: „Az IP továbbfejlesztett képességei erős alapot jelentenek a Visa CEMEA számára, amelyre felépíthetjük meglévő és jövőbeli ügyfeleinknek szóló hálózati szolgáltatásainkat." A VisaNet már most a fizetési iparág vezető adatfeldolgozó rendszere, amely percenként 5 000, évenként pedig 35 milliárd tranzakciót képes feldolgozni, gyakorlatilag állásidő nélkül. Az IP technológia jóvoltából amellett, hogy a Visa képessé válik a megnövekedett igények kielégítésére, tagbankjaink is számottevő költség- és teljesítmény-kedvezményben részesülnek majd."

A továbbfejlesztett hálózat új transzport-platformot biztosít, amely összeköti a CEMEA-régió összes Visa-tagbankját, és új szolgáltatások gyors kifejlesztését teszi lehetővé számukra. Pierre Danon, a BT Kiskereskedelem stratégiai vezetője a következőket nyilatkozta: „Az IP mára teljesen elfogadott iparági szabvánnyá vált, és jelentősen kiterjeszti majd a Visa CEMEA regionális hálózati képességeit."

A Visa CEMEA migrációja összhangban van azzal a 2000-ben indult globális stratégiai kezdeményezéssel, amelynek célja, hogy IP-re cserélje a Visa International meglévő System Network Architecture (SNA) örökségét. A 2002-ben indult kisméretű próbaprojekt után azonnal elkezdődik az 52 ország 265 tagbankját összekötni hivatott szakaszolt migrációs program, amely várhatóan 2004 őszén fejeződik majd be.