Bíróság elé áll az Al-Dzsazíra website "elrablója"

Tóth Kristóf, 2003. június 14. 11:10
[smallimage 1 left]Egy 24 éves kaliforniai fiatalembernek a jövő héten bíróság előtt kell felelnie tetteiért, ugyanis a nyomozóhatóságok azzal vádolják, hogy idén márciusban "elrabolta" az arab CNN-nek is nevezett Al-Dzsazíra televízió internetes oldalait.
John William Racine, Norco-i (Kalifornia) webdizájner a rendőrség szerint azzal gyanúsítható, hogy tavasz elején lényegében eltulajdonította a katari hírtelevízió internetes oldalát, a www.aljazeera.net-et (itt). Mindez a weboldal látogatói számára konkrétan abban nyilvánult meg, hogy nem az Al-Dzsazíra-féle híreket található oldalakra jutottak, hanem egy olyan lapra, mely az amerikai katonákat dicsőítő írásokat és képeket tartalmazott.

A vád szerint Racine többek közt telefonhívások, elektronikus levelek, valamint hamisított dokumentumok segítségével vette át az irányítását annak a weboldal kiszolgálónak, mely többek közt az Al-Dzsazíra weboldalainak adminisztrálásával is foglalkozott. Racine a VeriSign érdekeltségi körébe tartozó Networks Solutions nevezetű cégénél állítólagosan úgy mutatkozott be, mint az Al-Dzsazíra televízió egyik internetes tartalmakért felelős munkatársa. Arif Alikhan, kaliforniai ügyész elmondása szerint emberünk számos törvénytelen eszközt vett igénybe annak érdekében, hogy magához kaparintsa a hírtelevízió website-jának irányítását. Amint Racine hozzájutott a megfelelő jogosultságokhoz, az Al-Dzsazíra virtuális látogatóit azon nyomban átirányította egy pártatlannak korántsem mondható, az Egyesült Államok külpolitikáját dicsérő oldalra. Alikhan elmondta, hogy a fiatalember ezenkívül arról is gondoskodott, hogy az Al-Dzsazírának küldött elektronikus leveleket az illetékesek ne, hanem csak ő kapja meg.

Az ügyészség arra fogja kérni a bíróságot, hogy háromesztendőnyi felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint ezerórányi közösségi munkára ítélje Racine-t, akinek ezenkívül várhatóan 1500 dolláros pénzbüntetésre is számítania kell, valamint valamilyen módon az Al-Dzsazírát is kárpótolni kell majd az általa okozott károkért. A katari hírtelevízió weboldalai az elmúlt időkben egyébként számtalan DoS (Denial of Service) támadásnak voltak kitéve, azonban a nyomozóhatóságok úgy vélekednek, hogy Racine-nek ezen bűncselekményekhez semmi köze nem volt.