Csökkentette eredmény-előrejelzését a francia Thomson

MTI Sajtóadatbank, 2003. június 16. 08:47
A francia Thomson elektronikai berendezés gyártó konszern csökkentette az idei eredményére vonatkozó előrejelzését egy amerikai tévékészülék alkatrész gyártó üzemének átszervezése és a létszámcsökkentés költségei miatt.
A Thomson felére csökkenti az Indiana állambeli Marionban lévő üzemének tévéképcső-termelési kapacitását és az alkalmazottak létszámát is. Az Ohio állambeli Circleville-be tervezett üveggyár építését pedig levette a napirendről. Mindkét tevékenységi kör veszteséges a Thomson számára az Egyesült Államokban, és ez már nem képes ázsiai és európai üzemeinek nyereségével ellensúlyozni.

A konszern a működési eredménykulcsának ez évi előrejelzését egy százalékponttal 6,5 százalékra mérsékelte. A kulcs 7 százalékos volt tavaly. A Thomson az idei kulcs csökkentésével egyidőben megerősítette a 2004-re vonatkozó 8-9 százalékos előrejelzését.

Az átszervezés 90 millió eurós költséggel jár, amelynek kétharmada a forgóeszközöket terheli majd, míg egyharmada vagyonleírásként jelentkezik.

A Thomson alkatrészgyártó tevékenységi köre 70-80 millió euró veszteséggel számol az idei évre vonatkozóan, és ennek nagyobbik hányada az első félévre jut majd. 2002-ben a működési eredmény 84 millió euró volt.

A bejelentést után több mint 10 11,7 százalékkal esett a Thomson részvényének árfolyama Párizsban. A BNP francia bankház befektetési tanácsadói átlagon felüliről semlegessé fokozták vissza a részvényre tett portfoliósúlyozási ajánlásukat. Az alacsonyabb működési eredmény kulcs alapján külső elemzők a korábbi 670 millió eurós működési eredmény helyett 550 millió euróra számítanak.