HíF: Fórum az R&TTE irányelv alkalmazásáról

Kovács Attila, 2003. június 17. 14:35
A Hírközlési Felügyelet Hírközlési Területi Hivatala (HTH) június 17-én fórumot szervezett gyártók, szolgáltatók és forgalmazók számára az R&TTE ( Radio & Telecommunications Terminal Equipments) irányelv alkalmazásáról és a piacfelügyeleti munka európai és magyarországi tapasztalatairól. A 60 résztvevő három előadást hallgatott meg, majd kötetlen beszélgetés zajlott le a hallgatóság és az előadók között.
Slyuch Andrásnak, a HíF HTH alelnökének megnyitóját követően Nyerges Júlia, az IHM főtanácsosa tartott előadást a távközlésben végbement, és a témához tartozó legutóbbi jogszabályváltozásokról. Kifejtette, az európai R&TTE irányelvvel összhangban álló 3/2001. (I. 31.) MeHVM rendelet jelentősen megkönnyítette a távközlő berendezések forgalomba hozatalát Magyarországon, de ugyanakkor nagymértékben megnövelte a gyártók, szolgáltatók (hálózat üzemeltetők) és forgalmazók (importálók) felelősségét. Jelentősen megváltoztak a hatósági feladatok is. A magyar és külföldi hatóságok piac felügyeleti munkájuk során sok tapasztalatot szereztek, de az elmúlt időszakban sok új kérdés is felmerült úgy a piac szereplői, mint a hatóság részéről. Megemlítette, hogy július hónap folyamán lép életbe a 3/2001-es rendelet módosítása, továbbá szeptember 30-án jelenik meg a termékek megfelelőségét vizsgáló vagy ellenőrző, illetőleg tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól szóló 22/199. (VIII.4.) KHVM rendeletet kiváltó IHM rendelet.

A fórumon háromrészes előadást tartott Bert van Dijk, az R&TTE irányelv és az európai piacfelügyelet neves szakértője, a PT11 (Európai Piac felügyeleti és Érvényszerzési Munkabizottság) vezetője. Előadásában az R&TTE irányelvvel kapcsolatos piacfelügyeleti munka EU-s és hollandiai tapasztalatairól szólt.