Vatikán - vírusok és hackerek a Szentszék honlapján

MTI Sajtóadatbank, 2003. június 25. 10:44
[smallimage 1 left]Havonta 10 ezer vírus, és naponta 30, többségükben amerikai hacker támadja meg a Vatikán hivatalos honlapját.
Mint Claudio M. Celli érsek, a Szentszék örökségét igazgató tanács titkára kedden az AFP-nek elmondta, a számítógépkalózoknak mindeddig nem sikerült bejutniuk II. János Pál pápa személyes honlapjára, mert a szentatyát az interneten is igen hatékony szakértők védik. Igaz, a pápa, éppen biztonsági okokból, nem küld személyes e-maileket, és a neki címzetteket is megszűrik. Májusban, 83. születésnapja alkalmából a pápa nem kevesebb, mint 23 ezer elektronikus levelet kapott.

Celli, aki ezúttal mutatta be a vatikáni múzeumok új, a leghíresebb képzőművészeti remekműveket is tartalmazó honlapjait, hangsúlyozta: a legnagyobb számú és legagresszívebb hackerek az Egyesült Államokból indítják támadásaikat. Az új, ötnyelvű honlapokat 5 év alatt hozták létre, 500 ezer eurós költséggel.

A Szentszék hivatalos honlapját 1995 karácsonyán nyitották meg a katolikus egyházfőnek küldött üzenetoldalakkal. Jelenleg 150 országból 50 millió látogató keresi a vatikáni web-oldalakat. Celli érsek bejelentette, hogy hamarosan honlapot nyitnak a Szentszék archívumainak is, de azt nem közölte, hogy milyen dokumentumok kerülnek fel rá.