Készül a Magyar Információs Társadalom Stratégia

forrás Prim Online, 2003. június 30. 16:38
Ma tartotta második ülését az Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság, mely az év elején alakult meg azzal a céllal, hogy a kormány információs társadalommal összefüggő tevékenységeit koordinálja. A mai napra elkészültek az IHM ajánlása alapján a szakminisztériumok által összeállított ágazati stratégia tervek.
A tárcák és több országos hatáskörű kormányzati szervezet az IHM (Informatikai és Hírközlési Minisztérium) ajánlása alapján, az Európai Uniós követelmények és a Nemzeti Fejlesztési Terv figyelembevételével készítették el az ágazati szempontoknak megfelelő stratégiai és cselekvési terveket. A szakemberek a következő hónapok egyeztetései során egységes szerkezetbe foglalják az ágazati stratégiákat, amelynek eredményeként szeptember elejére alakul ki a központi programokat, a kiemelt ágazati programokat és az ágazati feladatokat tartalmazó dokumentum. Ezután a munkába a kezdetektől bekapcsolódott szakmai és társadalmi szervezetek segítségével kezdődik meg a széles körű társadalmi vita. Az ITKTB és az IHM október végén terjeszti a kormány elé a Magyar Információs Társadalom Stratégiát, amely – elfogadása után – 2004-2006 folyamán a kormányzati cselekvési tervek alapjául szolgál.

Az operatív munkát végző négy albizottságban – Stratégiai Tervezés Albizottság, Elektronikus Közigazgatás Albizottság, Információs Társadalom Fejlesztéspolitikai Albizottság, EU Integrációs Albizottság – jelen van minden érintett szervezet. Az IHM javaslatára a mai ülésen az ITKTB tagjai két új albizottság létrehozásáról szavaztak. A Közháló Albizottság az országot lefedő szélessávú infrastruktúrán a közintézmények információit kínáló hálózat tárcaközi egyeztetési feladatait látja el. A Nemzeti Digitális Tartalom Albizottság az internet terjedésének és hatékony használatának egyik legfontosabb alapját támogatja és koordinálja: a kulturális örökség valamint a korszerű tartalmak digitális megjelenését, illetve a nemzeti digitális adatvagyon felmérését, bővítését, kezelését.