Érdekvédelmi csoportot alapítanak a fájlcsere-társaságok

Tóth Kristóf, 2003. július 1. 15:08
Az internetes fájlcsere-szoftvereket fejlesztő, illetve a hálózatokat működtető társaságok egy olyan európai érdekvédelmi csoportot terveznek létrehozni, amely megvédi a társaságok üzleti érdekeit a médiacégekkel szemben.
Mint a leendő csoport egyik tagja hétfőn bejelentette, a fájlcsere-társaságok nem kívánják tétlenül nézni, hogy az egyre agresszívebbé váló médiaóriások egyszerűen eltiporják őket. A fájlcsere-szoftverek fejlesztői, illetve a hálózatok működtetői korábban igyekeztek a lehető legmesszebbre települni, olyan országokba, ahol a médiacégek nem tudják őket könnyedén elérni pereikkel. A társaságok azonban megelégelték a bujkálást, és nyíltan ki akarnak állni a zene- és filmipar képviselői ellen.

A médiaóriások már évek óta harcolnak a fájlcsere-hálózatok ellen, amelyek a társaságok szerint éves szinten dollármilliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoznak az üzletágnak a zene- és videofájlok illegális online terjesztésének megkönnyítésével. A bátrabb fellépésre többek között az ösztönözhette a társaságokat, hogy az amerikai bíróság a közelmúltban nem ítélte illegálisnak a P2P fájlcsere-hálózatok működését, mivel azokon az illegális zene- és videomásolás mellett nagy arányban folyik jogszerű tevékenység is, a működtető társaságok pedig nem tudják megszabni, hogy a felhasználók milyen fájlokat osszanak meg egymás között.

Bár a most létrehozott érdekvédelmi csoport az Európai Unió, illetőleg az Európai Bizottság előtt kívánja érvényesíteni a fájlcsere-társaságok érdekeit, a szervezetnek várhatóan amerikai megfelelője is alakul majd. "Egyesítjük erőinket, hogy az amerikai Kongresszus, illetve az Európai Unió meghallgasson minket, valamint azt a többszáz millió szavazót, aki ezeket a hálózatokat alkalmazza" - mondta Pablo Soto, a madridi központú Blubster egyik fejlesztője.

Soto azt egyelőre nem kívánta közölni, hogy pontosan mely cégek kívánnak részt venni a szervezet munkájában. A részletek várhatóan július végén kerülnek nyilvánosságra.