Elmaradt az a nagyszabású weboldal-elcsúfítás

Tóth Kristóf, 2003. július 7. 01:35
A vasárnap megrendezett nemzetközi "weboldal-elcsúfítási" verseny résztvevői nem tudtak igazán komoly eredményeket felmutatni, és a hackerek csak néhány kisebb, kevésbé védett weboldal feltörését jelenthették be.
Elmaradt az a nagyszabású weboldal-elcsúfítás, amelynek veszélyére egyes számítógépes biztonsági szakértők az elmúlt hét közepén felhívták a nyilvánosság figyelmét. Bár a hackerek vasárnap valóban feltörtek néhány kisebb, hiányos védelemmel ellátott weboldalt, az igazán nagy skalpokat nem sikerült megszerezni a támadóknak.

A "Defacer's Challenge" verseny már akkor kisebb fennakadásokba ütközött, amikor a verseny szervezőinek weboldalát az internetszolgáltató letörölte. Vasárnap hajnali 2 órakor aztán 300 oldal támadásával megindult az illegális verseny, közölte Roberto Preatoni, a hackertámadásokat figyelő Zone-H.org alapítója.

"Nem estek el nagyobb nevek" - mondta Preatoni hozzátéve, hogy a társaság saját weboldalát viszont kivonta a forgalomból az az óriási adattömeg, amelyet a tisztességes látogatók rohama, valamint néhány hackercsoport támadása együttesen eredményezett.

Bár egyes számítógépes biztonsági szakértők óriási hackertámadási rohamtól, és rengeteg megbénuló weboldaltól tartottak, vasárnap délutánra nyilvánvalóvá vált, hogy a résztvevők egyetlen jelentősebb weboldal számára sem tudtak gondot okozni. A Web legnagyobbjai, mint például a Yahoo.com, és az Amazon.com a verseny ideje alatt végig fennakadás nélkül elérhetőek voltak.

"Az egész verseny olyan volt, mint egy besült petárda" - mondta Graham Cluely, a brit Sophos szóvivője.

Egyes szakértők úgy vélik, óriási hiba volt, hogy az Internet Security Systems, valamint néhány másik szervezet nyilvánosságra hozta a hackerversenyt, amely lépés csak azt eredményezheti, hogy az internetes támadók a jövőben még több hasonló versennyel igyekeznek majd felhívni a nyilvánosság figyelmét magukra.