800 MHz-es rendszerbusz az olcsóbb PC-kben

Tóth Kristóf, 2003. július 8. 00:08
A chipóriás Intel egyes hírek szerint két olyan, új Pentium 4 chipkészletet ad ki a közeljövőben, amely támogatja a 800 MHz-es rendszerbuszt, ugyanakkor nem a csúcskategóriás megoldásokat célozza, hanem az általános PC-khez készül.
Egyes, tajvani alaplapgyártókhoz közeli hírforrások szerint az Intel hamarosan bemutatja az olcsóbb fogyasztói PC-ket célozó 848P Pentium 4 chipkészletet, amelyről korábban 865PL néven lehetett hallani, valamint a 865GV-t, amely elsősorban az OEM PC gyártók számára készül a belépő szintű számítógépekbe.

A két új lapkakészlettel a tajvani chipsetgyártók megoldásai mellett az Intel is képviseltetni fogja magát a viszonylag olcsóbb, ugyanakkor a 800 MHz-es rendszerbuszt is támogató alaplapi chipkészletek szegmensében. A 848P chipset a hírforrások szerint a 865P magjára fog épülni, és csak néhány területen fog eltérni attól. Ezen területek egyike a memóriavezérlő lesz, amely ugyan támogatja az új DDR400-as memóriákat, de a 865P-vel ellenben csak egycsatornás.

Az OEM PC gyártóknak szánt 865GV specifikációját illetően minden tekintetben egyezni fog a 848P-vel, de a megoldás integrált grafikus magot is tartalmazni fog, és nem támogatja majd a különálló videokártyák használtatát. A 865GV elsősorban a vállalati PC-khez, a kedvező ár/teljesítmény arányú munkaállomásokhoz készül.

A 848P chipset darabára a hírforrások szerint 31 dollár lesz, nem pedig 20 dollár, mint ahogy erről korábban hallani lehetett. A megoldás ezzel mindössze 1 dollárral lesz olcsóbb a 865P-nél, amely 32 dollárba kerül. A 865GV-t 34 dolláros darabáron vásárolhatják meg az alaplapgyártók, amely jóval kevesebb, mint amennyibe a 865G kerül.

A hírforrások szerint a két új chipsetre épülő alaplapok augusztusban kerülhetnek piacra.