15 hónap börtön szoftverhamisításért

forrás Prim Online, 2003. július 9. 13:46
Egy 23 éves fiatalember 15 hónap börtönbüntetést kapott. Havi több ezer eurós bevételt ért el azzal, hogy az interneten keresztül illegális szoftvereket terjesztett.
A Business Software Alliance (BSA) bejelentette, hogy a Londoni Központi Büntetőbíróságon 15 hónapos börtönbüntetésre ítélték Bilal Khant. Az ítéletet megelőző vizsgálat volt Európában az egyik leghosszabb, amelyet internetes szoftverkalózok ellen indítottak. Khan különböző álneveken és email címeken havi több ezer eurós bevételre tett szert hamis üzleti szoftverek előállításával és azok internetes aukciós oldalakon és utánvétes megrendelésre használható webhelyeken történő forgalmazásával.

Khant már két éve körözték, a BSA kiterjedt nemzetközi vizsgálatát követően, angliai otthonában fogták el. A 23 éves Khan hat vádpontban vallotta magát bűnösnek, így például hamis üzleti szoftverek birtoklásában és értékesítésében, valamint megtévesztés útján történő anyagi előnyszerzésben.

Beth Scott, a Business Software Alliance EMEA régióbeli alelnöke a következőképpen vélekedett az ügyről: „Az eset jól illusztrálja, hogy az interneten sem burkolózhatnak névtelenségbe a bűnözők és horogra akadhatnak azok, akik a vásárlók megtévesztésére alapozzák üzletüket. A BSA célja, hogy visszaszoruljon az internetes bűnözés, az internetes kereskedelem biztonságosabbá váljon, a fogyasztók a "virtuális térben" is védelmet élvezzenek. Az internetes kalózkodás súlyos probléma, komoly jogi elrettentés árán lehet csak megelőzni. Csak a BSA több mint 1000 munkaórát áldozott arra, hogy ez az eset a bíróság elé kerülhessen."

Amennyiben Magyarországon hasonló tettet követ el valaki, szintén számíthat büntetőjogi szankciókra. A magyar jog szerint is bűncselekménynek minősül az illegális szoftverek azon terjesztési módja, amely az internetet hirdetési vagy letöltési médiumként használja fel minél szélesebb vevőkör elérése céljából. "Arra hívjuk fel mindenkinek a figyelmét, hogy vigyázzon, ha egy internetes aukción vagy apróhirdetésben például túl olcsón kínálnak játékprogramokat vagy üzleti szoftvereket, ezek túlnyomórészt hamisítványok, melyek a vevőt is bajba sodorhatják" - mondta Dr. Ormós Zoltán, a BSA magyarországi jogi képviselője.