OM-közlemény a sulinetes eszközök árairól

MTI Sajtóadatbank, 2003. július 10. 10:09
A Sulinet Expressz Program keretében már több mint 1500 értékesítési ponton lehet számítógépet, számítástechnikai eszközöket vásárolni vagy tartós bérleti konstrukcióval megszerezni - közölte az oktatási tárca szerdán.
"A pályázaton nyertes cégek gyártók, közvetlen importőrök vagy pedig olyan hazai kereskedők, akik az előző két csoporttal állnak közvetlen üzleti kapcsolatban, tehát első, közvetlen forrásai a termékeknek" - olvasható az Oktatási Minisztérium (OM) közleményében.

Azokra a hírekre reagálva, hogy a programban drágábban lehet megvásárolni a termékeket, az OM azt közölte: "ezek a piaci szereplők a program sikere érdekében a kiskereskedelmi árból a legtöbb esetben további 2-6 százalék garantált engedményt adnak".

A minisztérium közleményében rámutat: "a pályázaton nyertes szállítók igazolni tudják, hogy az általuk forgalmazott termékek az országba legálisan érkeztek, azaz a különböző adóterheket befizették".

"Egyértelmű, hogy a szürke- és feketecsatornákon, vagy nem reális piaci áron az országba érkező számítástechnikai eszközök árelőnnyel indulhatnak a hazai piaci versenyben, hiszen a járulékos közterhek megfizetésének esetleges kikerülésével, vagy az irreálisan alacsony behozatali árak miatt versenytársaiknál olcsóbban tudják termékeiket kínálni" - olvasható a közleményben.

Az OM ugyanakkor "a szállítókkal megkötött keretszerződésben megkövetelte a forgalmazott termékek gyártói vagy importőri igazolását, amely bizonyítja, hogy a számítástechnikai eszköz, illetve alkatrész törvényes módon került az országba".

"A kiépült monitoring-rendszer is garanciát biztosít", hogy csak legálisan forgalmazott eszközök legyenek értékesíthetők a Sulinet Expressz keretén belül - tájékoztat a minisztérium.

"Ugyanazon szállítónál ugyanaz a számítástechnikai eszköz nem lehet olcsóbb nem sulinetes termékként, hiszen a szállítókkal kötött keretszerződés értelmében, ha a nem sulinetes termék árát csökkenti, automatikusan arra az árra csökken a sulinetes termék ára." – mutat rá a tárca.

A piaci versenyben a legális csatornákon az országba kerülő termékek esetén minimális árkülönbségek lehetnek, de ezek - éppen a versenyhelyzet miatt - általában az 5 százalékot sem érik el a legtöbb esetben.

Az OM felhívja a nyertes szállítók figyelmét a keretszerződés azon pontjára, amely szerint kizárhatja a programból azokat, akik nem tartják be a szerződésben foglaltakat.

A minisztérium tapasztalata szerint a szállítók "korrekt partnerei a programnak", ezért is reméli a tárca, "hogy megszakítják üzleti kapcsolatukat azokkal az értékesítési pontokkal, amelyek vélhetőleg a hivatalos csatornák megkerülésével is szereznek be és árusítanak számítógépeket és különböző alkatrészeket".